Καιρός: Χαλάει απότομα ο καιρός – Πού θα “χτυπήσουν” τα έντονα φαινόμενα

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χαλάει απότομα ο καιρός – Πού θα “χτυπήσουν” τα έντονα φαινόμενα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Καιρός: Έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν έως το πρωί της Δευτέρας, στη δυτική Ελλάδα και στη Πελοπόννησο, με τα φαινόμενα να συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες.

04.11.2019 | 12:34

Καιρός: Ο άσχημος καιρός και οι βροχές που εκδηλώνονται σήμερα κατά περιόδους στην Αττική, είναι πολύ πιθανό να ενταθούν πρόσκαιρα από τις απογευματινές ώρες και να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, με τα φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Νότια Πελοπόννησο να συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το πρωί της Δευτέρας, ήταν στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων (50 χιλιοστά), στην Καλαμάτα (48), στους Μολάους Λακωνίας (47) και στη Δωδώνη (41 χιλιοστά).

Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένεται περαιτέρω ένταση των φαινομένων από τα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και βαθμιαία επέκτασή τους σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός της Δυτικής Ελλάδας, αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Πελοπόννησος, η Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το εσωτερικό της Θεσσαλίας, τα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ οι Κυκλάδες.

Καιρός: Έκλεισε η ΕΟ Αθηνών – Πατρών

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου στο ύψος των Σαβαλίων λόγω πτώσης δέντρων από μπουρίνι που σάρωσε την περιοχή. Τα δέντρα έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο σημείο η Τροχαία Ήλιδας ρυθμίζει την κυκλοφορία κάνοντας παράκαμψη μέσα από τα Σαβάλια, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας προβαίνει στην κοπή και απομάκρυνση των κορμών.

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου

Σε ανάρτηση για την κακοκαιρία που «ανέβασε» στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή για τους «κατά τόπους πολύ ενισχυμένους ριπαίους νότιους – νοτιοδυτικούς ανέμους, σε θάλασσα αλλά και σε ξηρά, πριν και κατά τη διάρκεια των φαινομένων (βροχής ή καταιγίδας) που αναμένεται να επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά». Εν όψει της κακοκαιρίας, ο γνωστός μετεωρολόγος καλεί τους πολίτες να ασφαλίσουν «αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς», καθώς και να αποφεύγουν «τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)».

Καιρός: Σύμφωνα με τον Κολυδά, υποχωρούν αύριο τα φαινόμενα

Από την Τρίτη το κύμα των έντονων βροχοπτώσεων θα περάσει και ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά. Νέα μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης από τα βορειοδυτικά και κυρίως την Πέμπτη όπου θα επηρεαστούν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Καιρός σήμερα: Ο καιρός για τη Δευτέρα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα. Τα φαινόμενα στα δυτικά, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο και από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση των φαινομένων το βράδυ από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι στο Ιόνιο και από το βράδυ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Τη νύχτα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νότια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός:  Ο Αρναούτογλου στην ΕΡΤ

Exit mobile version