Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Πορεία μαθητών και φοιτητών στο κέντρο
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Πορεία μαθητών και φοιτητών στο κέντρο

Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στη μαθητική και φοιτητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Επεισόδια στην Αθήνα σημειώνονται αυτή την στιγμή στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο ύψος της Βουλής, ομάδες αγνώστων έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Αυτή την ώρα η πορεία κατευθύνεται στα Προπύλαια. Ορισμένοι από τους ταραξίες προκάλεσαν φθορές και σε στάσεις λεωφορείων στην οδό Πανεπιστημίου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται σε μία σειρά αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως στη θέσπιση ορίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια ενώ ταυτόχρονα ζητούν επιτακτικά την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία.

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης που πέρασε, μετά τη λήξη του φοιτητικού συλλαλητηρίου, στο Σύνταγμα. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην Βασ. Σοφίας.  Διμοιρία των ΜΑΤ απώθησε τους κουκουλοφόρους από το σημείο. Νωρίτερα οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Οι φοιτητές διεκδικούν, όπως τονίζουν, «σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και όχι πανεπιστήμιο με “άσυλο”».

Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Τα αιτήματα των φοιτητών

Μεταξύ άλλων, ζητούσαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, να πραγματοποιηθούν όλες οι μετεγγραφές, λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων, για όσους μείνουν εκτός. Παράλληλα, τάσσονται κατά των διαγραφών φοιτητών, της κατάργησης του ασύλου και της ισοτίμησης κολεγίων – Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στη συγκέντρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 78 φοιτητικοί σύλλογοι και Συνελεύσεις ετών από όλη την Ελλάδα.

Επεισόδια συλλαλητήριο Αθήνα: Βίντεο από τα επεισόδια λίγες μέρες πριν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις