Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δανειολήπτες: Νέος τρόπος ελέγχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειολήπτες: Νέος τρόπος ελέγχου

Δανειολήπτες: Σε αυστηρό έλεγχο θα τεθούν όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι είχαν προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δανειολήπτες: Σε αυστηρό έλεγχο θα τεθούν όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι είχαν προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, αλλά η δίκη δεν έχει γίνει ακόμη. Ο νέος τρόπος ελέγχου θα στηρίζεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με το Taxis και τον ΕΦΚΑ. Με τον ΑΦΜ θα ελέγχεται η οικονομική εικόνα του δανειολήπτη και τον ΕΦΚΑ η ασφαλιστική του εικόνα, δηλαδή τα πάντα! Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν οι ειδικοί θα βρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το όλο εγχείρημα θα έχει 4 φάσεις:

  • Α’ ΦΑΣΗ Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν ειδική πλατφόρμα ελέγχου μέσω του ΑΦΜ, θα αποκτηθεί πρόσβαση σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.
  • Β’ ΦΑΣΗ Έρχεται κατόπιν η διαπίστωση αν η εφορία έχει προχωρήσει σε έλεγχο των εισοδημάτων του, γεγονός που υποκρύπτει φοροδιαφυγή. Το ίδιο θα γίνει και με τον ΕΦΚΑ.
  • Γ’ ΦΑΣΗ Κατόπιν η τράπεζα θα γνωστοποιήσει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και αντίγραφο της πρώτης δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας ο δανειολήπτης προστατεύει την πρώτη του κατοικία από τον πλειστηριασμό.
  • Δ’ ΦΑΣΗ Αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι ο δανειολήπτης διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία, η οποία δεν ήταν εις γνώση της τράπεζας, τότε η τράπεζα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα ζητήσει άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

  1. Οι δανειολήπτες των οποίων τα οικονομικά στοιχεία είναι πλήρη και ακριβέστατα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα!
  2. Όσοι είναι σε κατάσταση πλήρους κάλυψης του νόμου θα περιμένουν την τελική δικάσιμο της υπόθεσής τους.
  3. Όσοι δεν έχουν τα πλήρη στοιχεία θα βρουν μπροστά τους πλειστηριασμό…
  4. Όσοι έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν θα έχουν θέμα.
  5. Αν η τράπεζα καταδείξει στο δικαστήριο ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, τότε ο δικαστής θα άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  6. Κατόπιν η τράπεζα εντός 2 μηνών μπορεί να κινηθεί για πλειστηριασμό.
  7. Α ν ο δανειολήπτης όμως κινηθεί συμβιβαστικά και καταβάλει τις δόσεις που δεν πλήρωνε όσο είχε πλασματική προστασία σώζεται. (από την έντυπη έκδοση).
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις