Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα για ΔΕΗ: Οι δέκα ενέργειες Χατζηδάκη για να σωθεί η επιχείρηση
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Μέτρα για ΔΕΗ: Οι δέκα ενέργειες Χατζηδάκη για να σωθεί η επιχείρηση

Μέτρα για ΔΕΗ: Σε δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαΐκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

Μέτρα για ΔΕΗ: Βόμβες μεγατόνων σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Καταργείται η μονιμότητα για όσους προσληφθούν για πρώτη φορά στη ΔΕΗ, κλείνουν λιγνιτικές μονάδες με εθελούσια έξοδο εργαζομένων, περιορίζεται η έκπτωση στο ρεύμα που υπάρχει για εργαζομένου και συνταξιούχους της επιχείρησης και έρχονται ρυθμίσεις που οδηγούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαΐκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της ΔΕΗ.

Ο δεκάλογος των μέτρων περιλαμβάνει:

Κατάργηση της μονιμότητας για όσους θα προσλαμβάνονται για πρώτη φορά

Όσοι θα προσλαμβάνονται θα προέρχονται από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Καταργείται η έκπτωση του προνομιακού τιμολογίου η οποία ήταν της τάξεως του 75% για εργαζομένους και συνταξιούχους.

Επιταχύνεται η εθελούσια έξοδος

Καταργείται η μονιμότητα των παλιών διευθυντών της εταιρείας

Δημιουργούνται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά

Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών θα καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο

Θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων στον όμιλο

Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε τρεις εταιρείες

Μέτρα για ΔΕΗ: Νέα κεφάλαια με την ιδιωτικοποίηση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος (για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh), η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου. Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις