Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Λαθροδιακινητές: 13.000 ευρώ το ταξίδι στην Αγγλία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαθροδιακινητές: 13.000 ευρώ το ταξίδι στην Αγγλία

Λαθροδιακινητές: Από καφετέρια στον Κολωνό βρίσκονταν στην Αγγλία οι παράτυποι μετανάστες, που πλήρωναν για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Λαθροδιακινητές: Από μια καφετέρια στον Κολωνό, όπου γίνονταν γύρω από τα τραπέζια των θαμώνων οι συνεννοήσεις, παράτυποι μετανάστες βρίσκονταν στη… Μ. Βρετανία, εφοδιασμένοι με πλαστά ή γνήσια, αλλά παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, βρίσκονταν εφοδιασμένοι με πλαστά ή γνήσια, αλλά κλεμμένα η απωλεσθέντα διαβατήρια, στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη και γι’ αυτά πλήρωναν περίπου 13.000 ευρώ. Ο προορισμός ήταν κυρίως η Μ. Βρετανία, όπου τους ανέμενε Αλβανός υπήκοος, μέλος του κυκλώματος. Σε πολλούς υπό μετακίνηση αλλοδαπούς παρέδιδαν πλαστά έγγραφα. Όταν όμως κάποιοι ομοίαζαν με τις φωτογραφίες των πραγματικών κατόχων, τους παρέδιδαν τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Τα μέλη του, δρώντας ως εγκληματική οργάνωση, διευκόλυναν την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων. Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην Αθήνα, συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 22, 28, 33 και 46 ετών, μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε 31χρονος αλλοδαπός (Αλβανός) συνεργός τους, ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Λαθροδιακινητές: Από το 2017 δρούσε η οργάνωση

Το κύκλωμα, διεθνικού χαρακτήρα, δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2017, στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, μέσω αεροδρομίων. Ως προς τον τρόπο δράσης, ο 46χρονος, ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό αλλοδαπών και για την οργάνωση του σχεδίου της διακίνησης.  Ταυτόχρονα, βοηθητικά στον εντοπισμό των αλλοδαπών, λειτουργούσε και ο 31χρονος διαμένων στο εξωτερικό.

Η καφετέρια του Κολωνού

Οι συναντήσεις με τους υποψήφιους πελάτες αλλοδαπούς, πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στον Κολωνό, ιδιοκτησίας ενός εκ των συνεργών του. Επιπλέον, ο 46χρονος αναλάμβανε και την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να προσομοιάζουν με ταξιδιώτες ενώ ακόμη τους συνόδευε, είτε ο ίδιος είτε οι υπόλοιποι συνεργοί, στα αεροδρόμια αναχώρησης. Σημειώνεται ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνονταν αδιάκοπα μέχρι και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς. Περαιτέρω, το κόστος της διακίνησης ανέρχονταν στο ποσό των 13.000 ευρώ.

Τι κατασχέθηκε

  • Από τις έρευνες, σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Πλαστά και απολεσθέντα ελληνικά δελτία ταυτότητας
  • Ελληνικές άδειες οδήγησης
  • Κάρτες τραπεζών, βιβλιαρίων τραπεζών
  • Σημειώσεις
  • Συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων
  • Μικροποσότητα ηρωίνης
  • Πιστόλι
  • Κάμερες ασφαλείας
  • Πλήθος ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ)
  • Το χρηματικό ποσό των 5.030 ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις