Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Σε ποιες περιοχές λήγει – Ζητούν παράταση
ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Σε ποιες περιοχές λήγει – Ζητούν παράταση

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, για 17 περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ για ακόμη 18 περιοχές οι δηλώσεις θα γίνονται έως και τις 29 Νοεμβρίου.

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Αυξημένη προσέλευση ιδιοκτητών, στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες που λήγει η προθεσμία δηλώσεων στο τέλος του μήνα, παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Σε ορισμένες δε περιοχές όπως η Ηλεία, το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, υπήρξε ταλαιπωρία λόγω της αναμονής.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, «συνιστούμε στους πολίτες, δίπλα στους οποίους στεκόμαστε πάντα με σεβασμό και κατανόηση, τις δύο τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, να αποφύγουν την ταλαιπωρία και την αναμονή:

1) Λαμβάνοντας από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ούτε αναμονή για τους πολίτες.

2) Υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στο www.ktimatologio.gr

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Σε ποιες περιοχές λήγει η διορία

Σε περιοχές των Π.Ε. Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Λασιθίου και Δυτικής Αττικής, η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 και πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Σε ορισμένες άλλες περιοχές (ΠΕ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Δυτική Αττική και Νήσων) στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε αργότερα (Μάιο και Ιούλιο 2019), παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή

Αυτό είναι το τυπικό πλαίσιο που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατά συνέπεια το Κτηματολόγιο προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα κτηματογράφησης και να μην υπάρξουν προβλήματα με τις προθεσμίες στην υποβολή των δηλώσεων. Στην πράξη ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ατύπως μια τελευταία ευκαιρία έως το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να γλιτώσουν από μελλοντικά προβλήματα.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά στην προαναφερόμενη σιωπηρή παράταση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διατεθειμένοι να μην ενεργοποιήσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνοντας από την πολύωρη αναμονή στις ουρές, το Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης, για να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις