Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: “Πνίγεται” η Ελλάδα, “τρέχουν” οι συσκέψεις στο Μαξίμου
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: “Πνίγεται” η Ελλάδα, “τρέχουν” οι συσκέψεις στο Μαξίμου

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: Παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παλεύει καθημερινά να προχωρά επιτυχώς σε νέες κινήσεις ώστε να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται εκτός και εντός συνόρων. Σε πολλές περιοχές η κατάσταση είναι άκρως τεταμένη, καθώς πολίτες αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά. Αυτές τις μέρες, έχουν προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και να επανακαθοριστεί η στρατηγική, όπου κριθεί απαραίτητο. Οι ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι μειωμένες την τελευταία εβδομάδα, όμως κανείς δεν επαναπαύεται. Κανείς δεν ξέρει για την ώρα με σιγουριά, αν η μείωση των ροών έχει να κάνει με κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας ή με τις καιρικές συνθήκες που, αυτό το διάστημα, δεν ήταν ευνοϊκές για τους διακινητές.

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια και τις υπόλοιπες δομές στα νησιά φιλοξενούνται 30 χιλιάδες άτομα και παραμένει ο στόχος για μετακίνηση 20 χιλιάδων στην ενδοχώρα, έως το τέλος του έτους. Την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν περίπου 1.500 άτομα, όμως, με το κλίμα που επικρατεί, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και την προσεχή. Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια, στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες και παιδιά, ενώ θα δραστηριοποιήσουν περισσότερο τους βουλευτές. Θα επικοινωνούν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που υπάρχει. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και με δημάρχους, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Επιδόματα σε μετανάστες που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: Την άνοιξη τα αποτελέσματα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες και σταδιακά θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο Αιγαίο οι περιπολίες του λιμενικού έχουν αυξηθεί, λειτουργώντας αποτρεπτικά, αλλά, από αρμόδιους παράγοντες, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ενίσχυση σε σκάφη και μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει με επιτυχία, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος Νοεμβρίου οι αριθμοί θα έχουν αυξηθεί αισθητά. «Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι, υπομονή και ευελιξία όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Σε κάθε περίπτωση, ως ορόσημο από την πλευρά του Μαξίμου, έχει τεθεί η άνοιξη. Κυβερνητική πηγή τονίζει ότι, «δεν θα μείνουμε απαθείς αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μετά τον Απρίλη», προϊδεάζοντας για την στρατηγική που σχεδιάζεται. Αν μέχρι τότε οι αφίξεις στα νησιά δεν έχουν μειωθεί αισθητά είναι ανοιχτό να λάβει νέα μέτρα για την αποτροπή τους και να πιέσει πολύ περισσότερο τις Βρυξέλλες για μέτρα κατά της Τουρκίας και αλληλεγγύη στη διαχείριση του ζητήματος.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης: Η Άγκυρα, ένα μεγάλο ‘αγκάθι’

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, κατηγορώντας την Αθήνα για απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι των προσφύγων. Τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια στέλνει δια της βίας Σύριους πρόσφυγες  σε μια περιοχή της Συρίας, κοντά στα σύνορα, όπου σκοπεύει να εγκαθιδρύσει την περιβόητη «ζώνη ασφαλείας». Κι αυτό, παρόλο που οι συγκρούσεις εκεί δεν έχουν λήξει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», είπε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η «η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας».

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες πυροβολούν μετανάστες

Την αρχή του νέου αυτού αφηγήματος που φαίνεται να καλλιεργεί η Τουρκία είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Εκεί κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως ανοίγουν πυρ κατά λέμβων που εντοπίζονται στο Αιγαίο και στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του κλιμάκωσε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απωθούν δια της βίας μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί του ζητήματος και να μην το αρνείται. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, εκτόξευσε ευθείες απειλές, λέγοντας πώς έχει έγγραφα και ντοκουμέντα που δείχνουν τον «βάναυσο» τρόπο, με τον οποίο μεταχειρίζονται οι ελληνικές αρχές τους μετανάστες.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται πως «το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και απωθήθηκαν στα σύνορά μας συνοδευόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους».

Απάντηση ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών». Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Είναι αυτή, εξάλλου, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες-μετανάστες σαν διαπραγματευτικό και όχι μόνο όπλο, επιτρέποντας σε διακινητές και δουλεμπόρους να δρουν ανενόχλητοι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, την «είπε» και στον Γερμανό ομόλογό του. Υποδέχθηκε τον Χάικο Μάας, λέγοντας: «είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά όχι με υψωμένο το δάχτυλο». Είναι εμφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την στάση που έχει υιοθετήσει και γιατί, άλλωστε, όχι; Μέχρι τώρα δεν έχει κόστος. Όλοι μοιάζουν να προσαρμόζονται στις δικές του επιλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις