Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζάεφ Συμφωνία Πρεσπών: “Βόμβα” που αλλάζει τα δεδομένα – “Δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε”
ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ Συμφωνία Πρεσπών: “Βόμβα” που αλλάζει τα δεδομένα – “Δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε”

Ζάεφ Συμφωνία Πρεσπών: Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ζάεφ Συμφωνία Πρεσπών: Η άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews. “Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους… Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο”, είπε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews.

“Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα”.  Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποίησε, πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Ζάεφ: Οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το «όχι» των Ευρωπαίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προκλήθηκε από το βέτο της Γαλλίας για λόγους που έχουν να κάνουν με την ουσία της ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ, αλλά και άλλα αίτια -για παράδειγμα ο κίνδυνος να «πλημμυρίσουν» οι ευρωπαϊκές πόλεις με μετανάστες από την Αλβανία που ζητούν άσυλο στις χώρες της ΕΕ. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η γαλλική πλευρά αρνήθηκε να συναινέσει όχι μόνο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά και σε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν είτε για αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων των δύο γειτονικών μας χωρών με προώθηση του αιτήματος των Σκοπιανών αλλά ακόμη και για δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις