Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χιλή επεισόδια: Αστυνομικό όχημα παρασέρνει και πετά διαδηλωτή, 50 μέτρα μακριά
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή επεισόδια: Αστυνομικό όχημα παρασέρνει και πετά διαδηλωτή, 50 μέτρα μακριά

Χιλή επεισόδια: Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Κράτους.

Χιλή επεισόδια: Βίντεο που κόβει το αίμα, από την στιγμή που όχημα της αστυνομία παρασέρνει σφοδρά διαδηλωτή στη Χιλή, έδωσαν στην δημοσιότητα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αύξηση κατά 38% στην τιμή του εισιτηρίου στο μετρό, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από συνθήκες απόλυτης ανέχειας.

Στο εν λόγω βίντεο μια ομάδα από διαδηλωτές φαίνεται να κινείται σε κεντρικό δρόμο της χώρας. Ξαφνικά το όχημα της αστυνομίας περνά με μεγάλη ταχύτητα και παρασύρει διαδηλωτή, πετώντας τον σχεδόν 50 μέτρα μακριά. Εν συνεχεία, το όχημα απομακρύνεται, ενώ οι παρευρισκόμενοι σοκαρισμένοι προσπαθούν να βοηθήσουν τον άνδρα που βρίσκεται στο έδαφος.

Χιλή επεισόδια: Νέες συγκρούσεις, παρά την ανακοίνωση μέτρων

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά η κοινωνική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται, καθώς επαναλήφθησαν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις. Η χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, που επαινείται πάγια για την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα, βιώνει από τη 18η Οκτωβρίου ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Κράτους, που τόνισε πως «η Χιλή άλλαξε και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αλλάξει», επαναλαμβόντας την εξαγγελία για ένα «κοινωνικό πρόγραμμα» με υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων, οι συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι.

Χιλή επεισόδια: 20 νεκροί

«Αυτά τα μέτρα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα», είπε ο Πινιέρα στο προεδρικό ανάκτορο, αναφερόμενος έμμεσα σ’ ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ότι δηλαδή περίπου το 80% των πολιτών θεωρεί τις πρωτοβουλίες που ανήγγειλε ανεπαρκείς. Η αύξηση κατά 3% και πλέον της τιμής του εισιτηρίου του μετρό ήταν ο πυροκροτητής της σοβαρότερης έκρηξης των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο απολογισμός των ταραχών αυτού του μήνα αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο το Σάββατο το βράδυ, στους 20 νεκρούς. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ εξήγησε ότι ένα «απανθρακωμένο πτώμα» βρέθηκε μέσα σε σούπερ μάρκετ που είχε υποστεί εμπρησμό μερικές ημέρες νωρίτερα. Από αυτούς τους είκοσι νεκρούς οι περισσότεροι χάθηκαν στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια λεηλασιών. Πέντε σκοτώθηκαν από πυρά δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις