Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit: Λύγισε ο Κόρμπιν
Χωρίς ψηφοφορία εγκρίθηκε το σχετικό νομοσχέδιο

Brexit: Λύγισε ο Κόρμπιν

Brexit: Καταιγιστικές οι εξελίξεις, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δείχνει πως βγαίνει ήδη «κερδισμένος», καθώς οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν 16 μονάδες μπροστά.

Brexit: Μετά τις τρεις απανωτές ήττες του στη Βουλή των Κοινοτήτων φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τον Μπόρις Τζόνσον να κερδίσει μία μάχη. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης από τις Βρυξέλλες για αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί λύγισε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που μέχρι τώρα αρνούταν οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Για να κάνει τη διαφορά το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, που όμως απορρίφθηκε με 315 βουλευτές να ψηφίζουν κατά έναντι 295 που την υπερψήφισαν.

Πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως μια νέα αναβολή του Brexit θα ήταν καταστροφική, επισημαίνοντας παράλληλα πως το νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Η νίκη που πέτυχε ο Τζόνσον είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχόμενες ήττες του στο Κοινοβούλιο. Η άρση μάλιστα του αδιεξόδου τόνωσε το δημοσκοπικά ποσοστά του συντηρητικού κόμματός του, που φαίνεται να διατηρεί ένα προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Brexit: Τα ποσοστά των κομμάτων

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική  δημοσκόπηση της Opinium, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%. Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.

Μπόρις Τζόνσον: Μια αμφιλεγόμενη επιλογή

Έχοντας επιλεγεί από τα μέλη του κόμματός του τον Ιούλιο για την άρση του αδιεξόδου γύρω από το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένα πρόσωπο που έλκει πάνω του φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και δέχεται έντονες επικρίσεις. Από μερίδα του τύπου και των πολιτών χαρακτηρίζεται μάλιστα «κωλοτούμπας», λόγω των συχνών υπαναχωρήσεών του σε φλέγοντα ζητήματα. Παρόλα αυτά είναι το άτομο που έκανε τη δουλειά. Παρά τις συνεχείς ήττες του και την απόρριψη της αρχικής πρότασής του για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, κατάφερε τελικά να περάσει αυτό που θέλει. Οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο και το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας προσδοκά τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την αποχώρηση από την Ένωση, καθώς και να δώσει τέλος στη μακρά περίοδο ομφαλοσκόπησης που ταλανίζει τη χώρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις