Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Aλ Μπαγκντάντι: Πώς σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS – Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει, η Ρωσία ειρωνεύεται
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Aλ Μπαγκντάντι: Πώς σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS – Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει, η Ρωσία ειρωνεύεται

Aλ Μπαγκντάντι: Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει το ISIS, να συγκλονίζουν τα τελευταία χρόνια τη διεθνή κοινότητα, η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Aλ Μπαγκντάντι: Ο θάνατος του αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, είχε ανακοινωθεί πολλάκις από το 2014. Τον Νοέμβριο του 2014, κυκλοφόρησαν φήμες, τις οποίες διακίνησαν ορισμένα ΜΜΕ, βάσει των οποίων ο Μπαγκντάντι είχε τραυματιστεί ή ακόμη και σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας συγκέντρωσης ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη (Ιράκ). Η Ουάσιγκτον δεν το επιβεβαίωσε. Στις 13 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους βάζει τέλος στη φημολογία με ένα ηχητικό μήνυμά του: «Μην ανησυχείτε, μουσουλμάνοι, το Κράτος σας πάει καλά» επιβεβαίωνε τότε.

Τον Οκτώβριο του 2015, οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έπληξαν, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής, την οχηματοπομπή του αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η τύχη του Μπαγκντάντι είναι «άγνωστη». Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι «έχει τραυματιστεί σοβαρά», όμως ο αλ Μπαγκντάντι θα επανεμφανιστεί με ένα ακόμη ηχητικό μήνυμα την 26η Δεκεμβρίου. Στις 16 Ιουνίου του 2017, η Ρωσία αναφέρει ότι πιθανόν σκότωσε τον Μπαγκντάντι σε ένα αεροπορικό πλήγμα τον Μάιο κοντά στην πόλη Ράκα (βόρεια Συρία). Η Ουάσιγκτον, που έχει επικηρύξει τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους με 25 εκατομμύρια δολάρια, δεν επιβεβαιώνει.

Aλ Μπαγκντάντι: Ηγέτης – φάντασμα

Δύο εβδομάδες αργότερα, την 1η Ιουλίου, η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει με τη σειρά της τον θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, τον οποίο επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ίδια, «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισλαμικού Κράτους που ήταν παρόντες στο Ντέιρ αλ Ζορ», στην ανατολική Συρία. Την 1η Σεπτεμβρίου, ένας αξιωματικός του αμερικανικού στρατού λέει ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ζωντανός και κρύβεται πιθανόν στην κοιλάδα του Ευφράτη. Το τελευταίο βίντεο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στον οποίο έχει δοθεί το προσωνύμιο «το Φάντασμα», προβάλλεται από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Απρίλιο, έναν μήνα μετά την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» του. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται με ακάλυπτο το πρόσωπο έπειτα από 5 χρόνια.

https://twitter.com/ConflictTeam/status/1188356825835589637?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188356825835589637&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fpos-oi-ipa-odigithikan-ston-entopismo-toy-igeti-toy-isis

Aλ Μπαγκντάντι: «Η επιχείρηση διοργανώθηκε στο Ιράκ»

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση διοργανώθηκε από μια αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ. Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων, σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν. Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο, αφηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Μας έδιναν πλήρεις αναφορές λεπτό προς λεπτό» συμπλήρωσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σύντομα «καθάρισαν» το κτίριο «με τον κόσμο είτε να παραδίνεται είτε να πυροβολείται και να σκοτώνεται», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έντεκα παιδιά απομακρύνθηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, και η φροντίδα τους ανατέθηκε σε έναν τρίτο συμβαλλόμενο, τον οποίο δεν αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν και κατόπιν φυλάκισαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Aλ Μπαγκντάντι: «Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε»

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο τμήμα του συγκροτήματος και σε ένα τούνελ, παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του. Ο Έσπερ ανέφερε στην εκπομπή του Τζέικ Τάπερ στο CNN ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάλεσαν τον Μπαγκντάντι να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και φωνάζοντας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο αυτοκτονίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τα παιδιά του και να προκαλέσει την κατάρρευση της σήραγγας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αν και ένας σκύλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Με το σώμα του Μπαγκντάντι «ακρωτηριασμένο από τις εκρήξεις», οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εξέταση DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του σε περίπου 15 λεπτά. «Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του με τρόπο βέβαιο, άμεσο και απόλυτα θετικό. Ήταν εκείνος» σημείωσε ο Τραμπ. Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, που μίλησε στην εκπομπή του NBC Meet The Press δήλωσε: «Μπορώ να σας πω ότι τα νέα ήταν φοβερά χθες τη νύχτα. Ήταν 07.15 τοπική ώρα. Βρισκόμασταν στο Situation Room. Και ο διοικητής της αποστολής μας κάλεσε και είπε: «100% επιβεβαίωση».

Οι στρατιώτες συνέχισαν να ερευνούν το συγκρότημα, παίρνοντας «άκρως ευαίσθητο υλικό» μαζί τους, περιλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους και των μελλοντικών σχεδίων του. Συνολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο κτίριο για περίπου 2 ώρες προτού επιστρέψουν αεροπορικώς ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Αναφορικά με τη σορό του Μπαγκντάντι, ο Ο’ Μπράιαν επισήμανε ότι αναμένεται να ακολουθηθεί το ίδιο πρωτόκολλο που τηρήθηκε το 2011 με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε ταφεί στη θάλασσα, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλευτεί ειδικούς στον ισλαμικό νόμο και τα ισλαμικά τελετουργικά.

Aλ Μπαγκντάντι:  Ο Σύριος «κλειδί» για τον εντοπισμό του

Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εντοπισμός του έγινε με πληροφορίες κατασκόπων. Οι Ιρακινοί ανέφεραν πως εντόπισαν έναν Σύριο, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για να περάσει λαθραία τις συζύγους δύο αδελφών του Μπαγκντάντι στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω Τουρκίας. Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian, βοήθησε τον Μπαγκντάντι στο να διαφύγουν τα παιδιά του από το Ιράκ.

Όπως αναφέρουν οι Ιρανικές αρχές, εντόπισαν μία γυναίκα που εκτιμούν πως ήταν η σύζυγός του, όπως και ένα από τα ανίψια του, τα οποία φέρονται να τους ανάγκασαν να δώσουν πληροφορίες, σχετικά με δρομολόγια που έκανε και ανθρώπους που ταξίδευαν μαζί του. Οι πληροφορίες αυτές έφτασαν στην CIA και στα μέσα Οκτώβρη είχε ήδη ετοιμαστεί το πλάνο της επιχείρησης, το οποίο ήταν η σύλληψη ή η δολοφονία του. Η επιχείρηση πήρε το όνομα «Κέιλα Μίλερ», όνομα της γυναίκας που είχε αιχμαλωτιστεί και δολοφονηθεί από τον ΙΚ.

Aλ Μπαγκντάντι: Ειρωνείες Ρωσίας

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών … περί άλλης μιας ‘εξόντωσης’ του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι». Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ: «… Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

 Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή που έγινε η επιχείρηση

Aλ Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο αιμοδιψής ηγέτης του ΙΚ

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν ο Νο1 καταζητούμενος σε όλο τον πλανήτη. Ο ηγέτης του ΙΚ ήταν επικηρυγμένος με «έπαθλο» 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο 48χρονος τζιχαντιστής μετά την εισβολή των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ το 2003, ίδρυσε την αντάρτικη οργάνωση Jamaat Jaysh Ahl Al Sunnah wa l Jamaah, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της επιτροπής της για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (της Σαρία). Μετά το διδακτορικό του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με θέμα την ισλαμική κουλτούρα, ιστορία και τη Σαρία ο αλ Μπαγκντάντι έγινε ιεροκήρυκας στο τέμενος Ιμάμ Αχμάντ ιμπν Χανμπάλ της Σαμάρα στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο του 2004 που συνελήφθη από τους Αμερικανούς κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ ήταν σχετικά άγνωστος. Έπεσε στα χέρια τους ενώ επισκεπτόταν στο σπίτι του έναν παλιό του συμφοιτητή, ονόματι Νεσαγίφ Νεσαγί, που περιλαμβανόταν και αυτός στη λίστα καταζητουμένων των Αμερικανών, και οδηγήθηκε στο αμερικανικό στρατόπεδο -φυλακή Camp Bucca, ένα εκολλαπτήριο τζιχαντιστών.

Ο Αλ Μπαγκντάντι αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του ίδιου χρόνου ελλείψει αποδείξεων εις βάρος. Οι Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν ξανά άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2012, αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί δεν ήξεραν ποιος πραγματικά ήταν.

Το 2005 ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο διαβόητο ηγέτη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου σε επίθεση αμερικανικού drone το 2006 αναρριχήθηκε σιγά-σιγά στην ιεραρχία της οργάνωσης και ανέλαβε τα ηνία της το 2010. Στις 29 Ιουνίου του 2014 το ISIS ανακοίνωσε την ίδρυση ενός παγκόσμιου «χαλιφάτου» με τον Αλ Μπαγκντάντι να αναλαμβάνει τα ηνία του. Ο Αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι έχει παντρευτεί τρεις γυναίκες, ενώ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον βιασμό κοριτσιών και γυναικών που μεταχειριζόταν ως «σκλάβες του σεξ» -μεταξύ των οποίων μια ανήλικη Κούρδισσα Γιαζίντι και μια Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχε απαχθεί και αργότερα δολοφονήθηκε.

Toυρκία: Είμαστε υπερήφανοι, συνεχίζουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

«Ο θάνατος του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι αποτελεί ένα σημείο καμπής στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία χαιρετίζει την εξέλιξη», επισήμανε επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Φαχρετίν Αλτούν, υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Reuters: «Η Τουρκία είναι υπερήφανη που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να φέρουν στη δικαιοσύνη έναν περιβόητο τρομοκράτη … Θυμόμαστε σήμερα τους αμάχους θύματα του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και τους ήρωες στρατιωτικούς μας που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από τους τρομοκράτες του Νταές.

«Η Τουρκία, η οποία υπήρξε ανάχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να νικήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στην περιοχή χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Γαλλία: Πλήγμα στην τρομοκρατία ο θάνατος του Μπαγκντάντι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι επέφερε βαρύ πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, είναι, όμως, ένα βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατική οργάνωσης. «Ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι μονάχα ένα βήμα. Μαζί με τους εταίρους μας στον διεθνή συνασπισμό, η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αποτελεί προτεραιότητά μας στη Μέση Ανατολή» έγραψε σε ένα tweet ο Μακρόν.

Βρετανία: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μαχή εναντίον του κακού που είναι το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Νετανιάχου: Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) αλ-Μπαγκντάντι. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις