Brexit: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Brexit: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Brexit: Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να περάσει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές – Με νομοθετική ρύθμιση οι εκλογές.

28.10.2019 | 22:01

Brexit: Όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από σχεδόν όλους εκτός από τον υπεραισιόδοξο Μπόρις Τζόνσον, η πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η εκδοχή αυτή προϋπέθετε και τη στήριξη των Εργατικών του Κόρμπιν, που δεν ήρθε. Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο. Η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της αποδοχής του Τζόνσον για παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και της επιστολής του προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλάζοντας πλεύση μετά τη νέα ήττα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει σε νομοθέτηση για πρόωρες κάλπες, στις 12 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα ενημερώσει για τα σχέδιά της, ώστε με νομοσχέδιο να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Φυσικά, το νομοσχέδιο που θα προκύψει δεν θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός στηρίζεται στις ψήφους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP, που αν και διαφωνούν στην ημερομηνία, θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να το υπερψηφίσουν.

Brexit: Επίθεση σε Κόρμπιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών, λέγοντας ότι «μπερδεύει». Από την πλευρά του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ανέφερε ότι οι Εργατικοί θα μελετήσουν και θα εξετάσουν λεπτομερώς το νομοσχέδιο που θα έρθει. Όπως είπε, από το κόμμα του θέλουν ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι. Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Exit mobile version