Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φορτηγό – ψυγείο Essex: Οικογένειες από το Βιετνάμ αναζητούν συγγενείς
ΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΗ

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Οικογένειες από το Βιετνάμ αναζητούν συγγενείς

Φορτηγό - ψυγείο Essex: Σύμφωνα με το Reuters, ένας άνδρας περίπου 20 ετών, συνελήφθη από τις Αρχές της Ιρλανδίας ως ύποπτος για τους θανάτους των 39 ανθρώπων.

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση των 39 ατόμων που βρέθηκαν νεκρά την Τετάρτη μέσα σε φορτηγό – ψυγείο στο βιομηχανικό πάρκο του Γουοτεργκλέιντ, στο Έσεξ της Βρετανίας. Στη σύλληψη νέου υπόπτου προχώρησε η ιρλανδική αστυνομία. Η βρετανική Αστυνομία ζητά τη βοήθεια της βιετναμέζικης κοινότητας, καθώς τις τελευταίες ώρες πιστεύεται ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι βιετναμέζικης καταγωγής και όχι κινεζικής, όπως είχε αρχικά υποστηριχθεί.

Συγκεκριμένα και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βρετανική αστυνομία θέλει βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Υποψίες πως είναι από το Βιετνάμ

Ο επιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς. «Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν Βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Ο Φουκ έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον μερικά από τα θύματα μπορεί να είχαν φθάσει στη Βρετανία από το Βιετνάμ.

«Οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα», αναφέρει ο Φουκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως θέλει να έχει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναφορές από τις αρχές σχετικά με την υπόθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδίνο να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Συγκλονίζουν οι ιστορίες ανθρώπων

Ο Nguyen Dihn Sat είπε στο Reuters ότι οι συγγενείς του τηλεφώνησαν και τού είπαν ότι ο γιος του ήταν στο φορτηγό. Είπε ότι ο γιος του ήταν στρατιωτικός και πήγε στο εξωτερικό για να αναζητήσει δουλειά.

Ένα άλλο θύμα πιστεύεται ότι είναι η Άννα Bui Thi Nhung από την επαρχία Nghe An του Βιετνάμ. Οι συγγενείς της δήλωσαν ότι η 19χρονη είχε πληρώσει σε έναν πράκτορα το ποσό των 7.915 λιρών με την ελπίδα να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνει τεχνίτισσα νυχιών. «Πολλές οικογένειες στο Yen Thanh έχουν πλουτίσει από τα χρήματα που στέλνουν πίσω τα παιδιά τους που εργάζονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο Le Dình Tuan, ένας γείτονας που επισκέφθηκε την οικογένεια.

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Δεν θα την είχα αφήσει…

Ο πατέρας του Nguyen Dinh Luong, 20 ετών, φοβάται επίσης ότι ο γιος του είναι μεταξύ των νεκρών. Η οικογένεια μιας 26χρονης Βιετναμέζας λέει ότι έλαβε μηνύματα από την ίδια στα οποία έγραφε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο πατέρας της, Pham Van Thin, δήλωσε στο CNN: «Οι λαθρεμπόροι είπαν ότι αυτή ήταν μια … ασφαλής διαδρομή, ότι οι άνθρωποι θα πήγαιναν με αεροπλάνο, αυτοκίνητο … αν ήξερα ότι θα πήγαινε έτσι, δεν θα είχα αφήσει να φύγει».

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Πέμπτη σύλληψη

Το Reuters μετέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ότι ένας άνδρας περίπου 20 ετών, συνελήφθη από τις Αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας ως ύποπτος για τους θανάτους των 39 ανθρώπων στο φορτηγό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Ήταν κι άλλα φορτηγά;

Πλέον, μετά και την εξέλιξη αυτή, η βρετανική αστυνομία έχει  συλλάβει συνολικά πέντε άτομα σε σχέση με την υπόθεση. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων, δεν ήταν μόνο ένα το φορτηγό που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη χώρα, αλλά συνολικά τρία.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε αυτά είχαν στοιβαχτεί περισσότεροι από εκατό μετανάστες, με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, δύο από τα φορτηγά πιστεύεται ότι κατόρθωσαν να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, αλλά το τρίτο, το οποίο μετέφερε τις σορούς των 39 ανθρώπων, καθυστέρησε σε μια άγνωστη, μέχρι στιγμής, περιοχή. Οι πραγματικοί προορισμοί των δύο άλλων φορτηγών – κοντέινερ είναι επίσης άγνωστοι, μέχρι στιγμής.

Φορτηγό – ψυγείο Essex: Ήθελαν μια… καλύτερη ζωή

Ένας καθολικός ιερέας, ανέφερε ότι πολλά από τα θύματα εκτιμάται πως προήλθαν από διάφορες φτωχές αγροτικές του Βιετνάμ. Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ιερέας στην επαρχία Νγκε Αν, δήλωσε πως ήξερε από μέλη των οικογενειών των θυμάτων ότι περισσότερα από εκατό άτομα ταξίδευαν με τα συγκεκριμένα φορτηγά – κοντέινερ, σε αναζήτηση μιας «καλύτερης ζωής». «Μερικές οικογένειες έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο των συγγενών τους που υπήρξαν θύματα αυτού του τραγικού ταξιδιού», δήλωσε ο Ναμ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις