Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Novartis τελευταίες εξελίξεις: Ζητείται συνδρομή από τις ΗΠΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis τελευταίες εξελίξεις: Ζητείται συνδρομή από τις ΗΠΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Novartis τελευταίες εξελίξεις: Σε μια κίνηση που ενδεχομένως δρομολογήσει εξελίξεις στην έρευνα για την Novartis, προχώρησαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Novartis τελευταίες εξελίξεις: Άμεση ήταν η παρέμβαση των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη στο ζήτημα της υπόθεσης Novartis, αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες που φέρονται ότι κατέθεσαν στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός ή εκτός Ελλάδος. Κατ΄ αρχάς, κατόπιν αιτήματος της Βουλής οι εισαγγελείς διαβιβάζουν σήμερα τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας, για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το έγγραφο έχει την έννοια της δικαστικής συνδρομής και διαβιβάζεται μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Με το έγγραφό τους αυτό ζητούν να τους γνωστοποιήσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, εάν για την υπόθεση Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες. Σημειώνεται ότι ένας εξ αυτών έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας. Αν η απάντηση των αμερικανικών αρχών είναι καταφατική, ζητείται να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη.

Novartis τελευταίες εξελίξεις: Εξετάστηκαν άλλοι μάρτυρες από τις ΗΠΑ

Επίσης, ζητούν να τους γνωστοποιήσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Τέλος, ζητούν να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών και ειδικότερα εάν αυτή έχει περατωθεί. Σε θετική περίπτωση, επιθυμούν να ενημερωθούν για το αποτέλεσμά της. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος ή ανταλλάγματα, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, οι προστατευόμενοι έχουν οικονομικό όφελος το οποίο ανάγεται σε ποσοστό επί του οικονομικού προστίμου που θα επιβληθεί στην φαρμακοβιομηχανία, ενώ ποσοστό από αυτή την αμοιβή θα λάβει και ο δικηγόρος τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις