Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Folli Follie ειδήσεις: Νέα πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ για το μεγάλο σκάνδαλο
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Folli Follie ειδήσεις: Νέα πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ για το μεγάλο σκάνδαλο

Folli Follie ειδήσεις: Με βάση τους νέους ποινικούς κώδικες το χρονικό περιθώριο για την άσκηση εγκλήσεων κατά των υπευθύνων του σκανδάλου των Folli Follie λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.

Folli Follie ειδήσεις: Νέα πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ αποφάσισε να επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της Folli Follie. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 5.000.000 ευρώ στον κ. Chiu Chuen Law, Διευθυντή και μέλος ΔΣ σε θυγατρικές εταιρίες της FOLLI FOLLIE στην Ασία, για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως η χειραγώγηση αγοράς ορίζεται από το άρθρο 12, παράγραφος 1 (γ) του Κανονισμού, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας FOLLI FOLLIE για τη χρήση 2016, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 12.04.2017.

Επίσης η Επιτροπή για την υπόθεση Folli Follie αποφάσισε: Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 2.500.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως η χειραγώγηση αγοράς ορίζεται από το άρθρο 12, παράγραφος 1(γ) του Κανονισμού αυτού, μέσω της από 06.05.2018 ανακοίνωσης του ίδιου που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ στην FOLLI FOLLIE για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως η χειραγώγηση αγοράς ορίζεται από το άρθρο 12, παράγραφος 1(γ) του Κανονισμού αυτού, μέσω των από 04.05.2018 και 10.5.2018 ανακοινώσεων της που δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Folli Follie σκάνδαλο: Ο άνθρωπος που αποκάλυψε την υπόθεση

Έχουν περάσει μήνες από τότε που ο Γκάμπριελ Γκρέγκο (Gabriel Grego), ο ιδρυτής της Quintessential Capital Management απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τόσο η διερεύνηση της χρηματιστηριακής απάτης, όσο και των μεθοδεύσεων μέσω των οποίων η Διοίκηση της Folli Follie παραπλάνησε μετόχους και ομολογιούχους έχει προχωρήσει με πολύ αργά βήματα. Τα προσκόμματα στην διεύρυνση της υπόθεσης έχουν οδηγήσει σήμερα στο σημείο η διάσωση της ίδιας της εταιρείας να θεωρείται αμφίβολη. Και αυτό θα σημαίνει πως οι επενδυτές δεν θα ανακτήσουν τα χρήματα τους, αλλά και πως εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία.

Η μόνη εξαίρεση, στην οποία είχε υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση της Folli Follie, ήταν η ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχε ασκηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε ακόμη επτά άτομα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Ο έμπειρος Εισαγγελέας με τη βοήθεια των εμπειρογνώμων τεκμηρίωσε την απάτη και προχώρησε σε μια δίωξη που το σύνολο των επενδυτών – εξαπατημένων και μη- υποδέχθηκε με ανακούφιση.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα -και με τις οποίες η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας θα διώκεται από το τέλος του μηνά κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως, με αναδρομική ισχύ- έρχονται να ναρκοθετήσουν ανάμεσα σε εκατοντάδες διώξεις για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και την ποινική δίωξη σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Στο επίμαχο ζήτημα του άρθρου 464 του Ποινικού Κώδικα τοποθετήθηκε την Τρίτη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία επεσήμανε τον κίνδυνο ατιμωρησίας, αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, σημειώνοντας πως «με την προτεινόμενη διάταξη δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της  ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ο Gabriel Grego προειδοποιεί

Το CNN Greece απευθύνθηκε στον Γκάμπριελ Γκρέγκο, αφενός για το πως αποτιμά την πρόοδο στη διερεύνηση της υπόθεσης που απεκάλυψε η Quintessential Capital Management και αφετέρου για το πώς σχολιάζει τις ανησυχίες των Ελλήνων Εισαγγελέων για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις επιπτώσεις τους στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

«Συμφωνούμε πολύ με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή οπισθοδρόμηση στις έρευνες και στην επιβολή του νόμου μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και τελικά να απομακρύνει, τα κεφάλαια που χρειάζονται, πολύ μακριά από την ελληνική οικονομία. Καταλαβαίνουμε ότι οι τροχοί της Δικαιοσύνης μπορεί μερικές φορές να κινούνται αργά, αλλά θα ζητούσαμε από τους Έλληνες Εισαγγελείς να μην βλάψουν την ελληνική οικονομία, αφήνοντας τη Follie Follie να ξεφύγει έχοντας διαπράξει απάτη», απάντησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη δεχθεί οχλήσεις από διεθνείς οργανισμούς για την επιχειρούμενη αλλαγή στο άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα και για την επιλογή η κακουργηματική απιστία να διώκεται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως και μάλιστα αναδρομικά, κάτι που θα οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων υποθέσεις σαν αυτή της Folli Follie, από τις οποίες έχει ζημιωθεί και το Δημόσιο ως μέτοχος.

Folli Follie ειδήσεις: Η παραμυθένια ζωή, τα θρυλικά πάρτι στις Σπέτσες και οι κλυδωνισμοί – Το βίντεο προβλήθηκε πέρσι στο Epsilon

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις