Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2020: Η πρόταση της ΝΔ για τη διαδικασία εκλογής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2020: Η πρόταση της ΝΔ για τη διαδικασία εκλογής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2020: Σήμερα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 32 και η κυβέρνηση κατέθεσε την επίσημη πρότασή της για την εκλογή του ΠτΔ.

24.10.2019 | 15:09

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2020: Κατατέθηκε και επισήμως στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σήμερα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 32. Η Νέα δημοκρατία επιμένει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου έτσι να αποσυνδεθεί η εκλογή του προέδρου από την διάλυση της βουλής, εφόσον στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες που απαιτούνται 200 ψήφοι στις δύο πρώτες και 180 στη δεύτερη, δεν εκλεγεί ΠτΔ. Με βάση την πρόταση της ΝΔ, αν στην τρίτη ψηφοφορία, υπάρχουν δύο υποψήφιοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, μετά από πέντε ημέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων που πλειοψήφησαν και πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφους. Τώρα σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο υποψηφίων Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας και σε εκείνη την ψηφοφορία θα γίνεται κλήρωση.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2020: Η πρόταση ΝΔ

Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος άρχοντας του Ελληνικού κράτους και έχει πενταετή θητεία. Από το 1975 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων και έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά. Από τις 18 Φεβρουαρίου 2015 Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

-Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του.
-Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Exit mobile version