Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: “Αγριεύουν” τα μέτρα για τους μετανάστες, “ρεβάνς” θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: “Αγριεύουν” τα μέτρα για τους μετανάστες, “ρεβάνς” θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο να προχωρά σχέδιο για την μετακίνηση τουλάχιστον 3.000 ατόμων.

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Στα “κάρβουνα” κάθεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς συνειδητοποιεί πως το μεταναστευτικό είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου. Εκτός από τα άγρια επεισόδια στη χώρα, όπως οι βίαιες αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης, η Ευρώπη αδυνατεί να διατυπώσει μια πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο που… αναπνέει, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και για το χάος της Μόριας, αλλά και για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν θυμάται την έντονη κριτική που επί χρόνια δεχόταν, για την αδυναμία του να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στο μεταναστευτικό. Το μόνο που τον νοιάζει, είναι πώς θα “πολεμήσει” τη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστική της έντασης της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση, που έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει εμμέσως την κυβέρνηση ακόμα και για το τραγικό ναυάγιο στην Κω. Όταν σκάφος του Λιμενικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκε με σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα ένα παιδί 3 ετών να πνιγεί. «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, για να του απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας: «Ο ανθρωπισμός του ελληνικού λαού και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη. Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο. Ιδίως ο κ. Τσίπρας που γιγάντωσε με την πολιτική του το πρόβλημα».

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Κλειδί οι επαναπροωθήσεις

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και στο υπουργείο Άμυνας, που συνεργάζονται στενά ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συνεχών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα παραλία της Μικράς Ασίας -ανάλογα με τις ορέξεις και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του Ερντογάν- γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότητα. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει παράλληλες δράσεις. Στο εξωτερικό και στο επίπεδο της ΕΕ η πρωτοβουλία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μια πιο αλληλέγγυα πολιτική κατανομής των προσφύγων. Και για μια αναθεώρηση της πολιτικής του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής. Μέχρι στιγμής, οι εταίροι δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα όμως, προωθείται μια ριζική ανατροπή της πολιτικής αντιμετώπισης των προσφύγων-μεταναστών, έτσι όπως ίσχυε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο για το άσυλο, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει έναν αυστηρό διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται το άσυλο, και των μεταναστών, που πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι παρέμεναν στη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα να είναι σε θέση να αρχίσει τη διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών πίσω στην Τουρκία, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες.

Οι διατάξεις για το ποιος θεωρείται «ευάλωτος» και συνεπώς χρήζει ειδικής προστασίας αλλάζουν. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και οι παράνομοι μετανάστες, λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζαν στο ταξίδι προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζονταν «ευάλωτοι». Με αποτέλεσμα όλοι να μένουν στην Ελλάδα. Τώρα πλέον, όλοι οι παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα μετανάστες θα κρατούνται και θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία επιστροφής. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στηθεί και ολόκληρο κύκλωμα με γιατρούς, που χαρακτήριζαν ευάλωτους τους μετανάστες ώστε να δικαιούνται προστασίας.

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης, επίσης, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης, όμως, προβλέπει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις. Στρατόπεδα που έχουν περιέλθει σε αχρησία θα χρησιμοποιηθούν ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους παράνομους μετανάστες, έως ότου ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Ταυτόχρονα απλοποιούνται και οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να γίνεται γρήγορα σαφές ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, οι ροές προς τα ελληνικά νησιά σημειώνουν μια μικρή κάμψη. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πολιτική Ερντογάν τώρα που κέρδισε την παρτίδα στη Μέση Ανατολή και θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις