Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit: Η μπάλα στις Βρυξέλλες
ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΟΣ

Brexit: Η μπάλα στις Βρυξέλλες

Brexit: Ασυμφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απάντηση στο αίτημα του Τζόνσον για παράταση.

Brexit: Είναι γεγονός πως ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία του να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους υπέρ του προτεινόμενου νομικού πλαισίου για το Brexit. Το γεγονός αυτό συνιστά από μόνο του μια σημαντική επιτυχία. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή μετριάζεται από την ήττα που ακολούθησε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν οι Βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η μίξη επιτυχίας και αποτυχίας αποτελεί ίσως προσωπικό χαρακτηριστικό του Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο με αυτή την εξέλιξη η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται για ακόμη μία φορά στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο ζήτησε νέα παράταση για την ημερομηνία εξόδου, ενώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ασυμφωνία για την απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Η χαώδης αυτή κατάσταση αποτελεί την πραγματικότητα που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από τρία χρόνια, από το δημοψήφισμα δηλαδή του 2016. Και μπορεί η κατάσταση να μοιάζει εντελώς ρευστή, ωστόσο το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα είναι λίγο ως πολύ συγκεκριμένο, καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ας δούμε μερικά από τα πιθανά σενάρια.

Brexit: Οι Βρυξέλλες δίνουν παράταση στο Brexit

Είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η παράταση, αλλά η χρονική της διάρκεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εγκαταλείψει την ΕΕ τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου. Ήτοι σε μία μόλις εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι, καταρχάς, εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν μια ακόμα παράταση. Ορισμένοι όμως εξ αυτών θεωρούν εκτός κάθε λογικής μια παράταση που θα υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου υπήρξε συνάντηση της COREPER (μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες) χωρίς να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Η απόφαση της COREPER να μην καταλήξει σε συμφωνία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο ότι τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι πρέπει να εξετάσουν τις περαιτέρω εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερον λόγω της διαφωνίας ορισμένων κρατών – μελών που θεωρούν ότι μια ακόμα παράταση στη φαρσοκωμωδία του Brexit, θα πλήξει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράταση εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα εξίσου πιθανό σενάριο. Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει παράταση για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι δημοκοπήσεις του δίνουν κάθε λόγο να ελπίζει ότι θα καταφέρει να σχηματίσει ένα κοινοβούλιο το οποίο θα στηρίξει τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ που έφερε στις βαλίτσες τους από τις Βρυξέλλες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θεωρείται από τη μεγαλύτερη μερίδα τους εκλογικού σώματος ως χειρότερη επιλογή, όχι μόνο από τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά ακόμα και από ένα ασύντακτο Brexit.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο απέρριψε το νομοσχέδιο για το Brexit. Συνεπώς ο Μπόρις Τζόνσον εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για μια ακόμα παράταση. Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να ασκούσε πιέσεις σε στελέχη των Συντηρητών που ελπίζουν να επιστρέψουν στο κόμμα (μετά τη διαγραφή τους). Παράλληλα μια μεγαλύτερη παράταση, ακόμα και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, θα του έδινε τον χρόνο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πιθανότητα να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη παράταση φαντάζει απίθανη προς το παρόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις