Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόσφυγες Κρήτη: ”Πράσινο φως” στην υποδοχή τους από τους δημάρχους
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες Κρήτη: ”Πράσινο φως” στην υποδοχή τους από τους δημάρχους

Πρόσφυγες Κρήτη: Ναι στην υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, είπαν οι δήμαρχοι της Κρήτης στη διάρκεια συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Πρόσφυγες Κρήτη: Ναι στην υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, είπαν οι δήμαρχοι της Κρήτης στη διάρκεια συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού. Μετά το κάλεσμα της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η ΠΕΔ Κρήτης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στο νησί, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο αίτημα να αναλάβει και η Κρήτη το μέρος που της αναλογεί, σε ότι αφορά τη φιλοξενία ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων. Σχετικά με τον αριθμό, ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα είχαν συζητήσει οι δήμαρχοι με την κ. Μιχαηλίδου, είναι 400 παιδιά στο νησί, εκατό ανά περιφερειακή ενότητα που θα φιλοξενηθούν σε μικρές δομές των 30 παιδιών η μία. Οι δήμαρχοι πάντως κατά τη συνεδρίαση, διατύπωσαν τις προϋποθέσεις σε ότι αφορά τη φιλοξενία, προτάσσοντας την ανάγκη να βρεθούν οι δομές ως χώροι και αυτές να στελεχωθούν όπως επιβάλλεται, προκειμένου να φιλοξενηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Κτήρια που θα στεγάσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και αιτούνται άσυλο, αναζητά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κρήτη, σύμφωνα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία εξέδωσε για το σκοπό αυτό. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, το Υπουργείο καλεί (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τα κύματα των μεταναστών – προσφύγων, αποφασίστηκε, σε πρώτο στάδιο, η μεταφορά όλων όσοι ζητούν άσυλο σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Σημειώνεται πως ο χρόνος εκμίσθωσης ορίζονται οι έξι μήνες, αλλά με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείο μέχρι έξη μήνες επιπλέον.

Πρόσφυγες Κρήτη: Νέοι χώροι για τα ανήλικα προσφυγόπουλα

Πρόσφυγες Ελλάδα: 45.600 πρόσφυγες στην χώρα μας φέτος

Η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, οι ροές συνεχίζονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Σάμο και το Φαρμακονήσι το βράδυ του Σαββάτου διασώθηκαν περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις, μέσω της δυτικής Μεσογείου, 1.369 από την κεντρική Μεσόγειο και 4.879 από την ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πρόσφυγες Ελλάδα: Μη ασφαλείς δομές για τα προσφυγόπουλα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις