Επικουρικές: Έρχονται ανατροπές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές: Έρχονται ανατροπές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Επικουρικές: Κεντρικός διαχειριστής των ασφαλιστικών (εργοδοτικών και εργατικών) εισφορών για την επικουρική ασφάλιση θα είναι νέος -εντός του ΕΤΕΑΕΠ- αυτοτελής κλάδος.

22.10.2019 | 23:21

Επικουρικές: Ανατροπές έρχονται στις επικουρικές συντάξεις. Το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι κεντρικός διαχειριστής των ασφαλιστικών (εργοδοτικών και εργατικών) εισφορών για την επικουρική ασφάλιση θα είναι ο -εντός του ΕΤΕΕΑΕΠ– αυτοτελής κλάδος, ο οποίος θα δημιουργηθεί για να εισπράττει τις εισφορές και στη συνέχεια να τις ανακατευθύνει σε παρόχους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς που θα επιλέγει ο ασφαλισμένος. Το νέο σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά. Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

Μία από τις βασικές επιλογές του νέου συστήματος της θα είναι και η επιλογή από τον ασφαλισμένο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν σημαίνει ασφαλώς, ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης πολύ νωρίτερα από την καταβολή της κύριας σύνταξης. Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα επιλεγεί πότε θα καταβάλλεται το εφάπαξ και οι μηνιαίες απολαβές καθώς και την επενδυτική στρατηγική υψηλότερου ή χαμηλότερου ρίσκου, βάσει των ατομικών του αναγκών. Επίσης, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έως το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του λογαριασμός ως εφάπαξ παροχή και το υπόλοιπο ως σύνταξη. Τέλος, για πρώτη φορά θα εισαχθεί στην Ελλάδα την κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις.

Επικουρικές: Τα βασικά σημεία

  • Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021.
  • Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.
  • Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.
  • Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.
  • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής.
Exit mobile version