Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Τι συζήτησαν Πούτιν και Ερντογάν – Εκπνέει η εκεχειρία
Ο ΑΣΑΝΤ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΙΝΤΛΙΜΠ

Συρία τώρα: Τι συζήτησαν Πούτιν και Ερντογάν – Εκπνέει η εκεχειρία

Συρία τώρα: Ολοκληρώθηκε η συνάντησή των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Συρία τώρα: Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι, την ώρα που ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ επισκέφθηκε την Ιντλίμπ, λίγες μόνο ώρες (22:00 ώρα Ελλάδος) πριν λήξει η εκεχειρία των 120 ωρών που έχει συμφωνηθεί για τη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολόγησε την κατάσταση στην Συρία ως «περίπλοκη» επισημαίνοντας ότι με βάση το δεδομένο αυτό οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές». Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στην Συρία.

Συρία: Στο μέτωπο ο Άσαντ

Η μάχη στην επαρχία Ιντλίμπ είναι κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος την επισκέφθηκε σήμερα. Ο Άσαντ επέκρινε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει τις περιοχές που η Δαμασκός έχει χάσει έπειτα από χρόνια εμφυλίου.

Ο Άσαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρα. Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία- και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011. Ο Άσαντ εθεάθη εν μέσω διοικητών του στρατού και στρατιωτών στην πόλη Χομπέιτ, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός τον Αύγουστο στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις