Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Προαγωγή στη δουλειά: Ποιοι εργαζόμενοι δεν θα “ανέβουν” ποτέ στην ιεραρχία
PLUS

Προαγωγή στη δουλειά: Ποιοι εργαζόμενοι δεν θα “ανέβουν” ποτέ στην ιεραρχία

Προαγωγή στη δουλειά: Το Business Insider μας συμβουλεύει τι δεν πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να εξελιχθούμε επαγγελματικά.

Προαγωγή στη δουλειά: Πολλοί αναρωτιόμαστε γιατί κάποιοι που δουλεύουν πολύ, δεν καταφέρνουν να πάρουν προαγωγή. Άλλοι μπορεί να δουλεύουν λιγότερο, αλλά κάποιες ποιότητες του χαρακτήρα τους, τους κάνουν να εξελίσσονται πιο γρήγορα. Κοινωνικοί, αντικοινωνικοί, εργατικοί, τεμπέληδες, ευγενικοί, αγενείς, ήρεμοι και νευρικοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες σε ένα χώρο εργασίας. Όλοι καλούμαστε να συνυπάρξουμε στο γραφείο και να βρούμε τη χρυσή τομή.

Είναι σημαντικό να κάνουμε συμβιβασμούς και να έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη για να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τους συναδέλφους μας. Ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που όσο κι αν δουλέψουν δεν μπορούν να “ανέβουν” στην ιεραρχία; Σύμφωνα με το Business Insider υπάρχουν 6 τύποι υπαλλήλων που δεν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους και δεν θα πάρουν ποτέ προαγωγή.

1. Οι κουτσομπόληδες

Τα άτομα που είναι επικοινωνιακά και μπορούν εύκολα να κάνουν δημόσιες σχέσεις αρχικά κερδίζουν τις εντυπώσεις προϊσταμένων και συναδέλφων. Ωστόσο όταν το επικοινωνιακό τους χάρισμα εξελίσσεται στο γνωστό κουτσομπολιό (σε απλά ελληνικά στην Κατίνα του γραφείου) τότε αυτό τους γυρίζει μπούμερανγκ. Κανένας προϊστάμενος και κανένα αφεντικό δεν θα προωθούσε στην ιεραρχία εταιρεία ανθρώπους με τέτοιο χαρακτήρα, καθώς οι κουτσομπόληδες είναι ανεύθυνοι. Οπότε κουτσομπολιό και προαγωγή ακολουθούν δρόμους αντίθετους.

2. Οι συγκεντρωτικοί

Αρκετοί εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να δείξουν τις ικανότητές και τις δυνατότητές τους -είτε έχουν, είτε όχι-, προσπαθούν να αναλάβουν όλο και περισσότερα πρότζεκτ και συνήθως πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να διαχειριστούν και να φέρουν εις πέρας. Πρόκειται για άτομα συγκεντρωτικά που προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δυνάμεων και ικανοτήτων, αλλά συνήθως όταν αναλαμβάνουν πολλές υποχρεώσεις στο τέλος είτε κάνουν μισή δουλειά, είτε κάνουν λάθη. Προφανώς και αυτή η εικόνα δεν είναι ό,τι περιμένει κάποιος προϊστάμενος προκειμένου στην αξιολόγηση να εισηγηθεί προαγωγή. Οσοι έχουν θέση ευθύνης αναζητούν συνεργάτες που να ξέρουν τα όρια τους, τι και πόσα μπορούν να καταφέρουν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

3. Οι αρνητικοί

Η συνεχής άρνηση χαρακτηρίζεται από μία λέξη, από τη μιζέρια. Σε όλα τα γραφεία, σε όλες τις εταιρείες υπάρχουν οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν αλλαγές και είναι πάντα αρνητικοί. Ακόμη υπάρχουν και αυτοί που δεν λένε ποτέ καλή κουβέντα για κάποιο συνάδελφό τους με αποτέλεσμα να βάζουν τρικλοποδιά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της εταιρείας. Συνήθως εργαζόμενοι με τέτοια προσωπικότητα γίνονται αντιληπτοί από τις πρώτες ημέρες στο γραφείο και φυσικά αν δεν αποχωρήσουν μένουν για πάντα στο ίδιο level, αφού με την συνεχή άρνησή τους δεν εξελίσσονται ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και η εταιρεία.

4. Αυτός που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντούν οι μάνατζερς και οι προϊστάμενοι σε εταιρείες είναι πως ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για κάποιο λάθος, για μία χαμένη προθεσμία, αλλά αναζητούν συνεχώς δικαιολογίες ή και σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους.
Μάλιστα όταν τους γίνεται παρατήρηση για τη συμπεριφορά τους από τους προϊσταμένους δεν δείχνουν να ακούν για να καταλάβουν, αλλά ακούν για να απαντήσουν με δικαιολογίες. Προφανώς και υπάλληλοι που δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για μία αποτυχία δεν έχουν καμία τύχη για προαγωγή.

5. Οι μονίμως οργισμένοι

Αυτοί που σίγουρα δεν θα πάρουν ποτέ προαγωγή είναι οι φωνακλάδες, αυτοί που βγάζουν την οργή τους στη δουλειά και τα νεύρα τους στους συναδέλφους τους. Οι συμπεριφορές αυτές και το κλίμα φόβου που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε εξέλιξη. Το παλιό μοντέλο ότι τους προϊσταμένους πρέπει να τους τρέμουν οι εργαζόμενοι είναι ξεπερασμένο, αφού χρειάζεται αρμονική συνεργασία με σεβασμό και όχι με φόβο, ώστε να εξελιχθεί και η εταιρεία. Οπότε η προαγωγή και φωνές δεν πάνε μαζί.

6. Οι “εγώ τα ξέρω όλα”

Το να είναι κάποιος ενημερωμένος για τις εξελίξεις στον τομέα του, να έχει γνώση των εξελίξεων στον κόσμο, αλλά και μία γενική παιδεία σίγουρα είναι εφόδια ζωής και καριέρας. Ωστόσο το να κάνει όλη την ώρα παρατηρήσεις στους συναδέλφους του, να τους διορθώνει και να εμφανίζεται ως ο ξερόλας του γραφείου μόνο ευνοϊκό δεν είναι για την καριέρα του και την εξέλιξή του. Καλή η αυτοπεποίθηση, αλλά με μετρό. Το να πιστεύεις, αλλά και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθείς να αποδείξεις ότι μόνο εσύ είσαι και κανένας άλλος αυτομάτως σε απομονώνει. Η εικόνα που θα αποκομίσει ο προϊστάμενος είναι αυτή του μοναχικού λύκου που ασχολείται μόνο για το δικό του προσωπικό συμφέρον και όχι για την ομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις