Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Τελειώνει η κατάπαυση πυρός, με το χέρι στη σκανδάλη η Τουρκία
"ΛΥΣΣΑΝΕ" ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Συρία τώρα: Τελειώνει η κατάπαυση πυρός, με το χέρι στη σκανδάλη η Τουρκία

Συρία τώρα: Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τη στρατιωτική της επίθεση μόλις εκπνεύσει η εκεχειρία και εφόσον οι SFD δεν έχουν αποχωρήσει από την "ζώνη ασφαλείας".

Συρία τώρα: Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην βορειοανατολική Συρία θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, δήλωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές. «Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επίθεση στην περιοχή εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση αναστάλθηκε από την Πέμπτη, χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες», αλλά δεν είχαν πει ποια ώρα θα έληγε.

Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ. Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές. Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί. «Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Συρία: Φεύγουν Αμερικάνοι από την εμπόλεμη ζώνη

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να απομακρύνονται από την «εμπόλεμη ζώνη» της βορειοανατολικής Συρίας, προκαλώντας την απογοήτευση των Κούρδων κατοίκων της περιοχής, που ουσιαστικά έχουν μείνει απροστάτευτοι. Εχθές, άδειασε η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, στο Σαρίν, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες κατέστρεψαν τη βάση τους στο Τελ Μπαϊντάρ πριν αποχωρήσουν.

Οι Κούρδοι της Συρίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους εκτοξεύοντας πατάτες εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και γιουχαΐζοντας τους στρατιώτες. Βίντεο που αναρτήθηκε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης δείχνει Κούρδους να πετούν πατάτες σε αμερικανική φάλαγγα καθώς αυτή περνάει από μια περιοχή στο Καμισλί. «Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια», φώναζαν άνθρωποι στα άρματα μάχης που περνούσαν. «Ντροπή σας», ακούγονταν να φωνάζουν άλλοι.

Συρία: Σκέψεις να παραμείνει ο αμερικανικός στρατός κοντά σε πετρελαιοπηγές

Η διατήρηση κάποιων αμερικανικών δυνάμεων σε τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας κοντά σε πετρελαιοπηγές για να εξασφαλίζουν μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ότι το πετρέλαιο δεν θα πέσει στα χέρια τζιχαντιστών του ISIS ή άλλων, είναι μια από τις επιλογές που συζητείται, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ από το Αφγανιστάν.

«Επί του παρόντος έχουμε στρατιώτες γύρω από περίπου δύο πόλεις, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς κοντά στην περιοχή αυτή, με τον σκοπό να αποκλείουν την πρόσβαση, πιο συγκεκριμένα (να αποκλείουν) να έχει έσοδα το Ισλαμικό Κράτος και οποιεσδήποτε άλλες οργανώσεις που μπορεί να επιδιώξουν να έχουν αυτό το εισόδημα ώστε να διευκολύνουν τις κακοήθεις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν.

«Γίνεται μια συζήτηση για την πιθανότητα να το κάνουμε (να διατηρήσουμε κάποιες δυνάμεις), δεν έχει ληφθεί απόφαση όσον αφορά τον αριθμό τους ή κάτι άλλο σχετικό», πρόσθεσε.

Συρία τώρα: «Όχι» από το Ιράν στην εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών θέσεων

Υπογραμμίζοντας πως η ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διασφαλιστεί, το Ιράν απορρίπτει την εγκατάσταση από την Τουρκία στρατιωτικών θέσεων μέσα στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί. «Είμαστε κατά της εγκατάστασης από την Άγκυρα στρατιωτικών θέσεων στη Συρία… Τα θέματα πρέπει να επιλύονται μέσω της διπλωματικής οδού. Πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της Συρίας”, δήλωσε ο Μουσαβί κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Στενός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, η Τεχεράνη έχει προτείνει τη διαμεσολάβησή της μεταξύ των Κούρδων της Συρίας, της συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας για να συνομιλήσουν προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων μετά την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, στόχος της οποίας ήταν να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και θα «συντρίψει τα κεφάλια των τρομοκρατών» αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή δεν εφαρμοστεί πλήρως.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις