Άγιος Αρτέμιος: Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας – Το βίντεο της ΕΛΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Αρτέμιος: Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας – Το βίντεο της ΕΛΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άγιος Αρτέμιος: Ο Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας και η ΕΛΑΣ ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο.

20.10.2019 | 12:22

Άγιος Αρτέμιος: «Ημέρα της Αστυνομίας» σήμερα, Κυριακή, και η ΕΛ.ΑΣ. το γιορτάζει με ένα βίντεο.  Σε ανάρτησή της στο Τwitter, η αστυνομία παρουσιάζει όλες τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες. Στο βίντεο διάρκειας 39 δευτερολέπτων εμφανίζονται μηχανές, ελικόπτερα, αστυνομικοί με ποδήλατα, αλλά και οι πολύτιμοι τετράποδοι συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί σκύλοι. Το βίντεο καταλήγει με ένα κοριτσάκι να δίνει ένα γλυκό φιλί σε μια αστυνομικό. «Η ΕΛ.ΑΣ. γιορτάζει την “Ημέρα της Αστυνομίας” στις 20 Οκτωβρίου και σας παρουσιάζει τις δράσεις, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους της. Γνωρίστε την», αναφέρει η σχετική ανάρτηση στο Τwitter.

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη (που επέλεξε και το όνομά της), με την συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει τοπική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια και υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Άγιος Αρτέμιος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ελληνική Αστυνομία: Η ‘ιστορική’ επιτυχία

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κράτους και αποτελεί την ανώτατη επιτελική Υπηρεσία με την οποία ο Αρχηγός ασκεί τη διοίκηση του Σώματος και παράλληλα την προϊσταμένη αρχή των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών που συγκροτούν την Ελληνική Αστυνομία. Το έργο του Αρχηγείου συνίσταται στη μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος στο πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και προς το σκοπό αυτόν προγραμματίζει, σχεδιάζει, παρακολουθεί, κατευθύνει και ελέγχει τη δράση των Υπηρεσιών του και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή λειτουργεί έχοντας αστυνομικά τμήματα και σταθμούς σε διάφορες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας και επεμβαίνει σε κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, λαθρομετανάστευση, κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων,διακίνηση ναρκωτικών, στην παράνομη εμπορεία ανθρώπων και όπου αλλού έχει ευθύνη τήρησης της τάξης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή τροχαία κίνηση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται από πολλούς η αποκάλυψη και διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 2002. Άλλος σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που έγιναν στην Αθήνα, όπου είχε αναλάβει την ασφάλεια της διοργάνωσης δημιουργώντας και Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά την προετοιμασία των αγώνων εξοπλίστηκε με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και οχήματα.

To 2012 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέδωσε έκθεση στην οποία έκανε λόγο για ύπαρξη συστημικού προβλήματος καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για ελλείμματα στη λογοδοσία των αστυνομικών που οδηγούν στην ατιμωρησία και ότι δεν παραδέχονται την έκτασή του προβλήματος κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά».

Αρχηγοί της ΕΛΑΣ

Σημείωση: Η ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1984 από τη συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, και ως το Φεβρουάριο του 1985 υπήρξε μία δοκιμαστική περίοδος συναρχηγίας, όπου ο τελευταίος Αρχηγός της Χωροφυλακής Εμμανουήλ Μπριλλάκης και ο τελευταίος Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων Παναγιώτης Ραφτόπουλος καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα.

Από το Φεβρουάριο του 1985 ως σήμερα, Αρχηγοί της ΕΛΑΣ υπήρξαν οι ακόλουθοι:

Φεβρουάριος 1985 Αντιστράτηγος Γεώργιος Ρωμοσιός

Απρίλιος 1986 Στρατηγός Ιωάννης Σταύρακας

Δεκέμβριος 1986 Αντιστράτηγος Νίκων Αρκουδέας

Απρίλιος 1988  Αντιστράτηγος Ανδρέας Καλογεράς

Ιούλιος 1989 Αντιστράτηγος Ιωάννης Αντωνόπουλος

Μάρτιος 1991 Αντιστράτηγος Ιωάννης Συμβουλίδης

Μάρτιος 1992 Αντιστράτηγος Στέφανος Μακρής

Μάρτιος 1993 Αντώνιος Λαμπαδιάρης

Οκτώβριος 1993 Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Χουρδάκης

Μάρτιος 1996 Αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Σεπτέμβριος 1998 Αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος

Αύγουστος 2001 Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος

Οκτώβριος 2004 Αντιστράτηγος Γεώργιος Αγγελάκος

Μάρτιος 2006 Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης

Μάρτιος 2008 Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας

Νοέμβριος 2009 Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου

Οκτώβριος 2011 Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος

Απρίλιος 2014 Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης

Φεβρουάριος 2016 Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Αύγουστος 2018 Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος

Ιούλιος 2019 Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης

Exit mobile version