Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χιλή επεισόδια: Άγριες επιθέσεις στο Σαντιάγο – Κήρυξη έκτακτης ανάγκης
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή επεισόδια: Άγριες επιθέσεις στο Σαντιάγο – Κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Χιλή επεισόδια: Ο πρόεδρος της Χιλής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό.

Χιλή επεισόδια: Ο πρόεδρος της Χιλής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο και ανέθεσε σε στρατιωτικό την ασφάλεια, έπειτα από μία ημέρα συγκρούσεων με την αστυνομία, εμπρησμών και πλιάτσικου, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό. «Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Νωρίτερα βέβαια, στο Σαντιάγο, στην πρωτεύουσα της Χιλής, είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις και εξαιτίας των ταραχών έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό. Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες αυτές που ξέσπασαν έπειτα από πολύ καιρό στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Χιλή επεισόδια: 23 συλλήψεις

Το εισιτήριο του μετρό στο Σαντιάγο αυξήθηκε από 800 σε 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει αύξηση κατά 20 πέσος. «Όλο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, που είναι 164, όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ένα μήνα πριν, που είχαν σημειωθεί γι ακόμα μια φορά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Χιλής. Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς της αστυνομίας, διαδήλωσαν στο Σαντιάγο, τρεις ημέρες πριν συμπληρωθεί η 46η επέτειος από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ και την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, που άνοιξε ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Χιλής που συνεχίζει ως και σήμερα να διχάζει βαθιά τη χώρα. Σημειώθηκαν επεισόδια στο τέλος της πορείας ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα εφοδιασμένους με πέτρες και ρόπαλα. Η αστυνομία, που έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 23 προσώπων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις