Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Το συγκινητικό ποστ της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Το συγκινητικό ποστ της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα πριν από 101 χρόνια, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, με ένα τρυφερό μήνυμα μίλησε για τον πατέρα της που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου 2017, σε ηλικία 98 ετών. «Σήμερα θα ήσουν 101!! Όμως, τόσο μπροστά από την εποχή σου! Πόσο μου λείπεις!», έγραψε η βουλευτής της ΝΔ.  Απεβίωσε στις 29 Μαΐου 2017 τα ξημερώματα σε ηλικία 98 ετών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 31 Μαΐου με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ κηρύχθηκε και τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Ετάφη μία μέρα αργότερα στο χωριό Αργουλιδέ Ακρωτηρίου Χανίων δίπλα στη σύζυγό του Μαρίκα.

Αποτίμηση της προσωπικότητας και της δράσης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Για τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «Ο Μητσοτάκης προέβαλε ήδη από την πρώιμη μεταπολεμική περίοδο, ως εκπρόσωπος ενός πιο ‹κλασικού› φιλελευθερισμού, υπό δύο έννοιες. Πρώτον, φοβόταν το μεγάλο κράτος που συνεπαγόταν η στοχοθεσία των ριζοσπαστών, και προτιμούσε ένα μικρότερο, αλλά πιο συνεκτικό και αποτελεσματικό μέγεθος της δημόσιας διοίκησης. Δεύτερον, ο Μητσοτάκης αποστασιοποιούνταν από το μίγμα μεταρρύθμισης και αντικομμουνισμού που χαρακτήριζε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου». Για τον πολιτικό επιστήμονα Μελέτη Μελετόπουλο, “ενσάρκωνε ό,τι πιο παλαιοκομματικό εμπεριείχε η μεγάλη κεντρώα παράταξη της εποχής εκείνης.». Για τον καθηγητή της Παντείου Θανάση Διαμαντόπουλο, ήταν «Αδιαμφισβήτητα από αρχηγική στόφα, διαλεκτικός με μοναδική κοινοβουλευτική παρουσία, οξυδέρκεια,πείσμα, γενναιότητα άνθρωπος της πράξης και της δράσης. Φανατικός λάτρης του εαυτού του και εξουσιοθήρας, κυνικός,πιστός στους ανθρώπους του, αλλά απρόθυμος να επιλέγει συνεργάτες με κριτήριο άλλο από αυτό της προσωπικής αφοσίωσης. Είχε στοιχεία μεγάλου πολιτικού. Κάτι απροσδιόριστο-και αυτοκαταστροφικό-τον εμπόδιζε να το μετατρέψει σε μεγάλη πολιτική.»

Η τελευταία συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ένα ολοκληρωτικά πολιτικά ον

Σε έκθεση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1964 χαρακτηριζόταν ως «εξαιρετικά φιλόδοξος, όσο και αδίστακτος». Για την δημοσιογράφο Ελένη Βλάχου «Καλός ρήτωρ-έκτακτος ρήτωρ κλειστού χώρου, στη Βουλή τους ξεπερνούσε όλους,ενώ αντιθέτως σε ανοικτούς χώρους έχανε αυτό το χάρισμα. Καλός οικογενειάρχης. Τα πήγαινε καλά με τους ξένους, ιδίως τους Γερμανούς, γιατί γνώριζε τη γλώσσα και είχε την αρεστή σοβαροφάνεια. Στα οικονομικά, χωρίς να είναι αετός, προχωρούσε λογικά, όπως στα περισσότερα θέματα.» Για τον πανεπιστημιακό Θεόδωρο Κουλουμπή, «Ο Μητσοτάκης είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος. Είναι ένα ολοκληρωτικά πολιτικά ον. Καταφέρνει,κατά κανόνα, να δημιουργεί αναταραχή, ανησυχία και αντιπαραθέσεις.».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις