Εκεχειρία στη Συρία: Προσωρινή “ησυχία”, λίγο πριν το επόμενο… μπαμ – “Πήραμε αυτό που θέλαμε”

ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Συρία: Προσωρινή “ησυχία”, λίγο πριν το επόμενο… μπαμ – “Πήραμε αυτό που θέλαμε”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εκεχειρία στη Συρία: ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύτηκαν για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας», όμως τα "γκρίζα" σημεία της συμφωνίας είναι πολλά.

18.10.2019 | 08:53

Εκεχειρία στη Συρία: Τα όρια τους έβαλαν χθες οι Κούρδοι της Συρίας, με τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός να προκαλεί νέα αγωνία για τις επόμενες ώρες.  Αν και οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα να εμφανιστούν ως ρυθμιστές της κατάστασης, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που παραμένουν άλυτα. Η Τουρκία έφτιαξε τη συμφωνία στα δικά της μέτρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από μια εκτεταμένη «ζώνη ασφαλείας» -μια περιοχή την οποία θα ελέγχει η Άγκυρα, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να τηρήσουν την εκεχειρία αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν έχει συζητηθεί η «τύχη άλλων περιοχών». Μάλιστα, ο στρατιωτικός διοικητής Μαζλούμ Αμπντί ξεκαθάρισε, όπως γράφει ο Rojava Information Center, πως οι Κούρδοι δέχονται την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι την παραμονή της Τουρκίας στην περιοχή.

Για «ασαφή συμφωνία» μίλησε και η Δαμασκός, δια στόματος της πολιτικής συμβούλου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Bouthaina Shaaban. Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου δήλωσε πως η Δαμασκός διαφωνεί με την ιδέα αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό στη Συρία. «Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ασαφής» είπε η Shaaban, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης. «Και όσον αφορά στον όρο “ζώνη ασφαλείας”, είναι ανακριβής: αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι μια κατοχική ζώνη». Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί και η Μόσχα, που έκανε χτες μόνο ένα λακωνικό σχόλιο: «Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους».

Συρία: Αποδέχονται τη συμφωνία εκεχειρίας οι Κούρδοι

Εκεχειρία στη Συρία: Παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα «παγώσουν» για 120 ώρες και οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη «ζώνη ασφαλείας». «Μια εβδομάδα μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάικ Πενς. «Θα υπάρξει μια παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις περιοχές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, θα συνεργαστούν με λαούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα…».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάικ Πενς είπε πως μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Φανταστικά νέα από την Τουρκία. Συνέντευξη Τύπου σε λίγο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών. Ευχαριστώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα σωθούν πολλές ζωές!» είχε γράψει στο Twitter, λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας αργότερα από το Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Κούρδους. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι Κούρδοι είναι «απίστευτα χαρούμενοι» με αυτή τη λύση. Σε άλλο tweet του, ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ παράλληλα έγραψε ότι για τη συμφωνία απαιτήθηκε λίγη «σκληρή αγάπη».

Η απάντηση του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ερντογάν

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εκεχειρία στη Συρία: Δεν θα επιβληθούν άλλες κυρώσεις

Το αντάλλαγμα για την Τουρκία είναι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Πενς, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν άλλες κυρώσεις στην Τουρκία. «Μέρος της συμφωνίας μας είναι πως με την εφαρμογή αυτής της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Και μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τότε ο πρόεδρος έχει συμφωνήσει να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή στη Συρία αλλά «όχι στρατιωτικά».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται διπλωματικά, πολιτικά και φυσικά σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να στηρίξουν τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν στην περιοχή» είπε ο Πενς, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον έστειλε στην Τουρκία για να σταματήσει τη βία. «Το καταφέραμε αυτό» δήλωσε ο κ. Πενς.

Τσαβούσογλου: Δεν είναι εκεχειρία

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για εκεχειρία αλλά μια κατάπαυση πυρός 120 ωρών. «Θα σταματήσουμε την επιχείρηση για 120 ώρες για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες» είπε ο Τσαβούσογλου. «Η επιχείρηση θα σταματήσει μόνο εάν τηρηθούν όλοι οι όροι».

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η «ασφαλής ζώνη» θα πρέπει να φτάνει περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι. Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1184912854983553030?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1184912854983553030&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F194277%2Fsyria-prosorini-anakoyfisi-prin-tis-megales-apofaseis-krisima-ta-epomena-24ora

Εκεχειρία στη Συρία: «Πήραμε ακριβώς αυτό που θέλαμε» λέει Τούρκος αξιωματούχος

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi. Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ζώνη ασφαλείας μέσα σε πέντε μέρες». «Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Συρία τώρα: Πώς ζουν οι Κούρδοι μετά την τουρκική εισβολή

Εκεχειρία στη Συρία: Τα 13 σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που επικαλείται πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας – ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία περιγράφει σε 13 σημεία τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών.

1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση».

Συρία: Την ίδια ώρα, ο τρόμος για εξάπλωση του ΙΚ ολοένα και μεγαλώνει
Exit mobile version