Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Πρώτη Σύνοδος Κορυφής – Η Τουρκία και το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Πρώτη Σύνοδος Κορυφής – Η Τουρκία και το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο

Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ως πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Ο πόλεμος στη Συρία αλλά και η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής Συνόδου Κορυφής, η πρώτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κλίμα για την Άγκυρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά αρνητικό και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των κυρώσεων προς την Τουρκία και την ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του παρουσία στις Βρυξέλλες ως πρωθυπουργός, θα στείλει εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, επιχειρώντας παράλληλα να σφίξει τις σχέσεις με την Ευρώπη ώστε να καταστεί πιο εύκολη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο πρωθυπουργός, έδειξε άλλωστε την πρόθεσή του, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η ελληνική αποστολή θα σταθεί στο πλάι της Κυπριακής δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία θα ζητήσει την κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειες με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση αυτή. Μάλιστα για το θέμα αυτό υπάρχει συνεχής επαφή της κυβέρνησης με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα βοηθά τη Λευκωσία να πάρει με το μέρος της τη Γαλλία και την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Επαφές και για το μεταναστευτικό

Ανάλογες επαφές γίνονται από ελληνικής πλευράς και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στόχος είναι μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο. Από την πλευρά του Βερολίνου βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με αντάλλαγμα την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων. Η τελική πρόταση είναι υπό διαμόρφωση καθώς υπάρχουν ενστάσεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στις κυρώσεις για την Συρία και την στήριξη για τον έλεγχο των διακινητών. Με το σχέδιο συντάσσονται Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στο πλαίσιο και της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν πριν 15 ημέρες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ Ισπανία και Ιταλία επιθυμούν την ένταξη στη χρηματοδότηση και χωρών της Βορείου Αφρικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις