Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία – Τουρκία: Κάνει πίσω ο Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία – Τουρκία: Κάνει πίσω ο Ερντογάν

Συρία - Τουρκία: Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι, υποκαθιστώντας τους Αμερικανούς.

Συρία – Τουρκία: Μετά τη διφορούμενη πολιτική Τραμπ και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία, η Ρωσία έρχεται να καλύψει το κενό. Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι. Έτσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του παιχνιδιού στη Συρία, καθώς σχεδόν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές ελέγχονται ή εξαρτώνται από αυτόν λιγότερο ή περισσότερο.

Καταρχάς η συριακή κυβέρνηση είναι πλήρως εξαρτημένη από τη Μόσχα από τη στιγμή που μόνο η στήριξή της εξασφάλισε την επιβίωσή της τα 8 χρόνια του συριακού εμφυλίου. Από την άλλη οι Κούρδοι υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της τουρκικής εισβολής έχουν υποχρέωση προς τη Ρωσία που μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη σε ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία. Τέλος, η εισβάλλουσα Τουρκία έχει σημαντικές στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία και δεν θα ρισκάρει μία, έστω τυχαία, σύγκρουση με τα ρωσικά στρατεύματα.

Συρία – Τουρκία: Κυβερνητικά στρατεύματα στο Κομπανί

Σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

Υπαναχωρεί ο Ερντογάν

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Ερντογάν φαίνεται να αφήνει εκτός στρατιωτικών στόχων τόσο το Μάνμπιτζ, όσο και το Κομπάνι, των οποίων την κατάληψη είχε με έμφαση προαναγγείλει. Σε μια χαρακτηριστική δήλωση αλλαγής πλεύσης είπε ότι  «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ.: εννοεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG) . Εγώ είπα στον Πούτιν «αν εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση». Για το Κομπάνι ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε». Του είπαμε ότι απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι».

Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας απλώς ενεπλάκησαν σε μια επιχείρηση στα περίχωρα του Κομπάνι, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επέμβασης σε περίπτωση που υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις