Ερντογάν Συρία: Υποχωρεί από την Μανμπίτζ και το Κομπάνι

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Συρία: Υποχωρεί από την Μανμπίτζ και το Κομπάνι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Ερντογάν Συρία: Ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν άφησε να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν θα πλήξουν τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

16.10.2019 | 12:54

Ερντογάν Συρία: Σε δηλώσεις που συνιστούν ενδεχομένως θεαματικό βήμα πίσω ή πιθανώς κάποιον τακτικό ελιγμό από μέρους του, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν άφησε να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας δεν θα πλήξουν τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι στη βόρεια Συρία. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ.: εννοεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG) . Εγώ είπα στον Πούτιν “αν εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση”. Για το Κομπάνι ο Τραμπ μου είπε “μην το χτυπήσετε”. »

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Του είπαμε ότι απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι». Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας απλώς ενεπλάκησαν σε μια επιχείρηση στα περίχωρα του Κομπάνι, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επέμβασης σε περίπτωση που υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις. Την υπόσχεση πως θα μείνει μακριά από το κουρδικό έδαφος στο Κομπάνι έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους κλήσης, αποκάλυψε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Ήμουν παρών κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου Τραμπ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε δέσμευση από τον Τούρκο πρόεδρο πως θα παραμείνει μακριά από την περιοχή του Κομπάνι για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Συρία», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής.

Ερντογάν Συρία: Ο Τραμπ πιέζει τον Τούρκο πρόεδρο για άμεσα κατάπαυση του πυρός

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια επίθεση στη βόρεια Συρία αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον στην «άμεση περιοχή». Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προκάλεσε επικρίσεις και από τις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων και από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που δήλωσε πως η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο το έθνος και την προεδρία του Τραμπ. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε επίσης την Δευτέρα πως ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μια «σταθερή δέσμευση» ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτεθούν στο Κομπάνι. Ο Πενς είπε επίσης πως ο Τραμπ πίεσε πολύ τον Ερντογάν «σε τηλεφωνική κλήση νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός».

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να σταματήσει την εισβολή, να προβεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στην Συρία» τόνισε. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εν μέσω πίεσης του Κογκρέσου για δράση, προκειμένου να βοηθηθούν οι Κούρδοι από τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν, πάντως, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στο NTV, υποστήριξε ότι τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτεί με «τρομοκράτες» και να κηρύξει εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία μέχρις ότου εκπληρώσει τους στόχους της.

Ερντογάν Συρία: O Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν στη Μόσχα

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες λέγοντας: «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε». «Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχουμε 3,6 εκατομμύρια προσφύγων» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε σύμφωνα με το Κρεμλίνο τον Τούρκο ομόλογό του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη συροτουρκική μεθόριο και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και εκείνων της Δαμασκού, καθώς η ρωσική πλευρά φαίνεται να παίρνει τα ηνία του παιχνιδιού και να γίνεται «εκπρόσωπος» του Άσαντ.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύονται το χάος κρατούμενοι του ISIS, που φρουρούνται από τις κουρδικές πολιτοφυλακές, για να δραπετεύσουν. Τον κάλεσε μάλιστα στη Μόσχα και ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ στις 13 Νοεμβρίου αναμένεται στην Ουάσιγκτον για μια κρίσιμη ενδεχομένως συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο απεσταλμένος του Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, είχε πει νωρίτερα σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η Μόσχα πάντα θεωρούσε απαράδεκτη οποιασδήποτε μορφής τουρκική επιχείρηση σε συριακέ έδαφος – σχόλια που δείχνουν ότι κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. «Η ασφάλεια της συροτουρκικής μεθορίου πρέπει να διασφαλιστεί με την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε όλο το μήκος της», τόνισε. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του Άσαντ μεταξύ του Ταλ Αμπιάντ και του Ρας αλ Άιν όπου επικεντρώνει την επιχείρησή της η Τουρκία.

Ερντογάν Συρία: Η αποστολή αντιπροσωπείας από τον Τραμπ στην Τουρκία

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει σήμερα -νωρίτερα του προγραμματισμένου – αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών και αμάχων στη Συρία -μολονότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε ανάψει το πράσινο φως για την επίθεση αυτό αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Ο Πενς θα θυμίσει στον Ερντογάν ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα εις βάρος της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλά μέσα στο ντουλάπι», αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Exit mobile version