Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόστιμο σε ποδηλάτη: Βαρύς ο “πέλεκυς” σε Λαρισαίο που κινούνταν αντίθετα σε μονόδρομο
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμο σε ποδηλάτη: Βαρύς ο “πέλεκυς” σε Λαρισαίο που κινούνταν αντίθετα σε μονόδρομο

Πρόστιμο σε ποδηλάτη: Πρόστιμο επιβλήθηκε σε έναν 20χρονο Λαρισαίο ο οποίος με το ποδήλατό του, κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική, σε κεντρικότατο δρόμο της πόλης.

Πρόστιμο σε ποδηλάτη: Βαρύς ήταν ο «πέλεκυς» του νόμου σε έναν 20χρονο Λαρισαίο ο οποίος με το ποδήλατό του κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική, σε κεντρικότατο δρόμο της πόλης. Το πρωτοφανές συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη επί της οδού Κύπρου, όταν άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν παρατήρηση στον ποδηλάτη επειδή πήγαινε κόντρα στον μονόδρομο. Κατά τις αρχές, η αντίδραση του οδηγού του ποδηλάτου ήταν «εριστική» με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρήσουν στην επιβολή κλήσης για παραβίαση του ΚΟΚ με πρόστιμο 100 ευρώ. Ο 20χρονος αρνήθηκε να την παραλάβει. Ωστόσο, θα αναγκαστεί να την πληρώσει στο ακέραιο, αφού ο νέος νόμος έχει αλλάξει το καθεστώς της πληρωμής του 50% του προστίμου, εάν αυτό συνέβαινε σε διάστημα δέκα ημερών από την επιβολή της κλήσης.

Σύμφωνα με αξιωματικούς, ο ποδηλάτης αντιμετωπίζεται τροχονομικά όπως ο οδηγός δικύκλου και έχει κυρώσεις και πρόστιμα όταν κάνει παράβαση ή έχει αντικοινωνική συμπεριφορά. Με το νέο ΚΟΚ από πέρυσι εισήχθη μια σειρά από νέες πινακίδες – σήματα για τα ποδήλατα, αλλά και νέα πρόστιμα για τους ποδηλάτες.  Κατά τον καινούργιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναγνωρίζονται η δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και η οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτων, ενώ οι λεωφορειόδρομοι ορίζονται ως αποκλειστικής λωρίδας λεωφορείων, τρόλεϊ και ποδηλάτων.

Δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις

Επίσης, ο κώδικας διαμορφώνει ειδικούς χώρους στα φανάρια για στάση των ποδηλάτων μπροστά από τα άλλα οχήματα, ορίζει πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή ειδική φωτεινή σηματοδότηση και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά στους ποδηλάτες. Ο νέος ΚΟΚ αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Έτσι οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τον ΚΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Πρόστιμο σε ποδηλάτη: Ιδού η κλήση
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις