Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ για Συρία: Τα ”έβαλε” με τους Κούρδους
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Συρία: Τα ”έβαλε” με τους Κούρδους

Τραμπ για Συρία: Υπαινίχθηκε ότι οι, υπό κουρδική ηγεσία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους κάποιους αιχμάλωτους τζιχαντιστές στη Συρία.

Τραμπ για Συρία: Με την ΕΕ, που δεν δέχεται πίσω στα εδάφη της τους τζιχαντιστές, την Τουρκία -την οποία απείλησε με νέες κυρώσεις- και τους Κούρδους τα έβαλε και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ. Σ’ ένα νέο ντελίριο μέσω Twitter ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ίσως να αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους κάποιους αιχμάλωτους τζιχαντιστές του ISIS στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να αναγκαστούν Αμερικανοί στρατιώτες να επιστρέψουν σε μια ζώνη όπου επιχειρούν τα στρατεύματα της Τουρκίας και οι σύμμαχοί της, Σύροι αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Ο Τραμπ υποστήριξε πάντως ότι οι τζιχαντιστές μπορούν πολύ εύκολα να συλληφθούν ξανά. Η τουρκική εισβολή έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες ότι μαχητές του ISIS και συγγενικά τους πρόσωπα, που κρατούνται από τους Κούρδους και τις SDF ίσως αποδράσουν και προχωρήσουν σε αναβίωση του «Iσλαμικού Κράτους». Εκατοντάδες έχουν ήδη αποδράσει.

Τραμπ για Συρία: ‘Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν’

«Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία της να πάρει τους φυλακισμένους του ISIS αλλά δεν ήθελε να πληρώσει το τίμημα. ‘Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν’ είπαν (οι Ευρωπαίοι)… Οι Κούρδοι ίσως αφήνουν ορισμένους για να μας εμπλέξουν. Θα τους ξαναπιάσουν εύκολα η Τουρκία και τα ευρωπαϊκά κράτη, από όπου προήλθαν πολλοί, αλλά πρέπει να κινηθούν γρήγορα», είπε ο Τραμπ σε αλλεπάλληλα tweets. Ενώ απείλησε με ‘μεγάλες κυρώσεις’ την Τουρκία, χωρίς και πάλι να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνουν και τι θα τις πυροδοτήσει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, διερωτήθηκε αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάνε σε πόλεμο με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι θα πάμε σε πόλεμο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τερματιστούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις