alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα πόλεμος: Οι Κούρδοι “έδωσαν τα χέρια” με τον Άσαντ – Πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία
ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ

Συρία τώρα πόλεμος: Οι Κούρδοι “έδωσαν τα χέρια” με τον Άσαντ – Πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία

Συρία τώρα πόλεμος: Ανεβαίνει η ένταση στη Συρία καθώς ο συριακός στρατός αρχίζει να αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Συρία τώρα πόλεμος: Τα “χέρια” έδωσαν Κούρδοι – Δαμασκός, για να αντιμετωπίσουν από κοινού την Τουρκία, με τον συριακό στρατό να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας. Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Δαμασκού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος. Νωρίτερα, το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στην πόλη του Κομπάνι,και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ. Στο τέλος του 2018, όταν η Άγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη, χωρίς να εισέλθει σε αυτήν.

Συρία τώρα πόλεμος: Οι περιθωριοποιημένοι Κούρδοι

Επί δεκαετίες, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών. Φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.

Συρία τώρα πόλεμος: Οι πιθανές κυρώσεις και οι φόβοι

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το Bloomberg, μελετάται πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία υπό τη μορφή τερματισμού των εξαγωγών όπλων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εβδομάδα που ξεκινά καθώς συγκαλείται αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Σε αυτή τη συνεδρίαση φαίνεται ότι θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατόπιν εισήγησης της Λευκωσίας. Το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα δεν απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα υπάρξει ομοφωνία ανάμεσα στις 28 χώρες.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η σκυτάλη θα περάσει στους ηγέτες και στο Συμβούλιο Κορυφής το οποίο και αναμένεται να αποφασίσει το είδος των κυρώσεων που θα επιβληθούν, κάτι το οποίο θα αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου. Ήδη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε τηλεφωνικά την Κυριακή από τον Τούρκο πρόεδρο να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, την επομένη των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο έθεσε σε εφαρμογή απόφαση για να σταματήσουν άμεσα οι εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη να προβεί σε κυρώσεις προς την Τουρκία, αναφορικά όμως μόνο με την εισβολή της στη Συρία και όχι με την ασταμάτητη προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. Στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο, κυριαρχεί ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη για να ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα παράλια της Τουρκίας.

Συρία τώρα πόλεμος: Μηνύματα στην Τουρκία

Μάλιστα την Κυριακή σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutche Welle ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αυτές τις προειδοποιήσεις λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στα εδάφη της εδώ και 8-9 χρόνια τους πρόσφυγες από τη Συρία και το 90% αυτών θέλει να πάει στην Ευρώπη.

«Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό». Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στο Athens Democracy Forum τόνισε με έμφαση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει η Άγκυρα να συνεχίζει να χρηματοδοτείται από την ΕΕ ώστε να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης αναφορικά με την Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης. Αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε την Κυριακή ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής συσπείρωσης ενάντια στην Τουρκία σημειώνοντας από την Ναύπακτο ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.