Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / «Joker» ταινία: Μια σκοτεινή ιστορία που “ξύνει” πληγές – Σαρώνει και στην Ελλάδα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Joker» ταινία: Μια σκοτεινή ιστορία που “ξύνει” πληγές – Σαρώνει και στην Ελλάδα

«Joker» ταινία: Ο "Arthur Fleck" είναι ο ήρωας με τον οποίο ασχολούνται οι φίλοι του κινηματογράφου εδώ και λίγες ημέρες.

«Joker» ταινία: Τα χιλιάδες εισιτήρια που κόπηκαν την Τετάρτη 2/10, μια μέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία του «Joker», προετοίμασαν το έδαφος για τον πανικό που θα επικρατούσε στις αίθουσες τις επόμενες μέρες. Μια εβδομάδα και πλέον μετά οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν, με τους θεατές να φτάνουν πανελλαδικά τους 300.000 και τον ενθουσιασμό για την ταινία να παραμένει στα ύψη. Το «Joker» μετά από μόλις μια βδομάδα κυκλοφορίας είναι ήδη η δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, πίσω από τους «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» οι οποίοι σταμάτησαν στα 537.690 εισιτήρια.

Οι ουρές πολλών μέτρων στα ταμεία των κινηματογράφων έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό πως τα εισιτήρια που κόπηκαν Δευτέρα-Τετάρτη (7-9/10) ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνα του Σαββατοκύριακου (5-6/10). Μόνο στις 9/10 κόπηκαν πανελλαδικά πάνω από 270.000 εισιτήρια! Η ζήτηση είναι τέτοια, που αρκετοί κινηματογράφοι τροποποιούν το πρόγραμμά τους προσθέτοντας προβολές του «Joker», ενώ ακόμα και μερικοί θερινοί παρατείνουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της ταινίας. Το διαχρονικό αντίκτυπο του χαρακτήρα του Joker σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιόακιν Φίνιξ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η θερμή υποδοχή της ταινίας από τους κριτικούς και το σαρωτικό word of mouth που έχει κατακλύσει τα social media, ώθησαν πολλούς να επισκεφτούν το κοντινό τους σινεμά για να δουν την ταινία που πια αντιμετωπίζεται ως φαινόμενο.

«Joker»: Υπάρχει καλός παρανοϊκός;

Ο Joker του Todd Phillips, με σενάριο που υπογράφει ο ίδιος μαζί με τον Scott Silver, είναι παρανοϊκός, σκοτεινός, βουτηγμένος ταυτόχρονα στη σαπίλα της κοινωνίας και τον χρυσό του σινεμά. Όπως πολύ ωραία γράφει το IGN Greece: Το “Joker” του Todd Phillips είναι όλα όσα δεν περιμέναμε να δούμε και που απαραιτήτως χρειαζόμασταν. Μια κόμικ ταινία που έπρεπε επιτέλους να βγει. Με έναν σκηνοθέτη fanboy του σινεμά και δη του Scorsese, έναν σκηνοθέτη στο τώρα, πλήρως ενημερωμένο, λατρευτά ευαίσθητο και ανθρώπινα έτοιμο να δει το σκοτάδι και να το μεταφέρει στον φωτογράφο του, στις λήψεις του, στο σενάριό του και στον πρωταγωνιστή του κι αυτός με τη σειρά του μας χαρίζει μια οσκαρική ερμηνεία που μένει αξέχαστη.

Ο Joker του Joaquin Phoenix που μεταμορφώνεται αληθινά και ριζικά, χαράσσεται στο μυαλό και δεν φεύγει, σου ξύνει τραύματα που είχες επίτηδες ξεχάσει. Δεν αγιοποιείται, ούτε είναι μια ταινία για να δικαιολογηθεί ένας διάσημος κακός της DC. Είναι ένας παραμελημένος ήρωας σε ένα σκοτεινό θρίλερ, πιο σκοτεινό κι απ’ τον Σκοτεινό Ιππότη, με αντίπαλο εσένα και εχθρό τη μοναξιά στη μεγαλούπολη και τους παρανοϊκούς ρυθμούς της. Ένα game changer φιλμ που πηγαίνει το superhero flick στον δρόμο που το δικαιώνει και το αναδεικνύει και που επιτέλους, μιλάει ειλικρινά, δηλαδή με τη γλώσσα του σινεμά.

«Joker», το τρέιλερ

«Joker» ταινία: Έτοιμη για Όσκαρ

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Todd Phillips, Joaquin Phoenix έχει ήδη πάρει το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Έχοντας ήδη φτάσει τα 281.624.724 δολάρια σε εισπράξεις σε όλο τον πλανήτη, το “Joker” σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Joker»: Αυτά είναι τα ρεκόρ 

Μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών, για ταινία τον Οκτώβριο, στις ΗΠΑ ($93.5 εκατομμύρια) εκατομμύρια – Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στο “Venom”, με $80.3

Μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών, για ταινία τον Οκτώβριο, παγκοσμίως – ($234 εκατομμύρια) – Το ρεκόρ κατείχε ο Venom, με $127.2 εκατομμύρια.

Η πιο επιτυχημένη ταινία της Warner στη Νότιο Κορέα ($16.3 εκατομμύρια).

Καλύτερο ρεκόρ ανοίγματος σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μεξικό, Αυστραλία και Βραζιλία.

Μεγαλύτερο άνοιγμα IMAX ταινίας, για τον Οκτώβριο – Ξεπέρασε τα $9 εκατομμύρια.

Καλύτερο άνοιγμα ταινίας στην καριέρα του Todd Phillips (σκηνοθέτης) – Προηγούμενο καλύτερο άνοιγμά του, ήταν το Hangover Part II ($85.9 εκατομμύρια).

Καλύτερο άνοιγμα ταινίας στην καριέρα του Joaquin Phoenix – Προηγούμενο καλύτερο άνοιγμα για τον Phoenix ήταν το Signs ($60.1 εκατομμύρια).

Καλύτερο άνοιγμα ταινίας στην καριέρα του Robert De Niro – Προηγούμενο καλύτερο άνοιγμά του ήταν το Meet the Fockers ($46.1 εκατομμύρια).

Μεγαλύτερη διανομή ταινίας στις ΗΠΑ, για τον μήνα Οκτώβριο με πρεμιέρα σε 4,374 αίθουσες, σε αντίθεση με τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον Venom, που είχε «ανοίξει» σε 4,350.

Ο Joaquin Phoenix μιλά στον Jimmy Kimmel για την ερμηνεία του

Joker: Μη φέρετε τα παιδιά σας στην ταινία – Δεν παίζει ο Batman

Το φαινόμενο «Joker» αρχίζει και εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, αλλά την ίδια ώρα ξεσπούν και αντιδράσεις. Όπως αναφέρει ο «Guardian», οι αμερικανικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για φαινόμενα βίας που μπορεί να συμβούν στα σινεμά. Την ίδια στιγμή, οικογένειες θυμάτων μαζικών δολοφονιών έχουν ξεσηκωθεί, και ιδιαίτερα οι οικογένειες των θυμάτων που δολοφονήθηκαν ενώ έβλεπαν την ταινία του Batman «The Dark Knight» το 2012. Ένας κινηματογράφος του Τέξας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Fox News, δημιούργησε μια αφίσα για να προειδοποιήσει τους γονείς για το βίαιο περιεχόμενο της ταινίας «Joker» και να τους βεβαιώσει ότι ΔΕΝ είναι κατάλληλη για τα παιδιά τους.

«Γονική προειδοποίηση. Δεν είναι αστείο. Η ταινία είναι ακατάλληλη για πολλούς λόγους. Υπάρχει σκληρή γλώσσα, βία και bad vibes. Είναι μια σκληρή, σκοτεινή και ρεαλιστική απεικόνιση της πορείας ενός άνδρα προς την τρέλα. Δεν είναι για παιδιά και δεν θα τους αρέσει. (Δεν υπάρχει Batman)» αναφέρει η αφίσα.

Joker: Επιστολή αγωνίας από οικογένειες θυμάτων πολύνεκρης επίθεσης για την ταινία

Επιστολή στην εταιρεία παραγωγής της νέας ταινίας «Joker» έστειλαν οι συγγενείς θυμάτων ένοπλης επίθεσης σε κινηματογράφο των ΗΠΑ το 2012, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την υπέρμετρη – όπως καταγγέλλουν – βία που περιέχει και ζητώντας ανάληψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης όπλων. Δώδεκα άτομα είχαν χάσει τις ζωές του στην επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας «The Dark Knight Rises», στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν η 24χρονη Jessica Ghawi. Σήμερα η μητέρα της, Sandy Phillips, δηλώνει «τρομοκρατημένη» από την ταινία. Η Warner Bros (σ.σ. η εταιρεία παραγωγής) σημείωσε πως πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας και δεν προάγει τη βία στον… πραγματικό κόσμο. Προ ημερών ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χοακίν Φίνιξ, είχε αποχωρήσει από μία συνέντευξη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ίδιο θέμα.

Η Sandy Phillips και ο σύζυγός της, Lonnie, έστειλαν επιστολή στην Warner Bros μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων της επίθεσης στον κινηματογράφο. «Όταν είδα τα trailers της ταινίας, τρομοκρατήθηκα πραγματικά», είπε η Phillips, μιλώντας στο BBC. «Μετά έκανα μία έρευνα και ανακάλυψα ότι υπάρχει υπέρμετρη και άσκοπη βία στην ταινία, κάτι που με πάγωσε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Με θυμώνει το ότι μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν ανησυχεί για το κοινό».

Το Joker και η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι ήταν οι μεγάλη νικητές του φετινού φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας τον Χρυσό και τον Αργυρό Λέοντα αντίστοιχα. Στην επιστολή, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την κατάπληξή τους για την επιλογή του «Joker» ως πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, αλλά και για την ματιά με την οποία παρουσιάζεται η ιστορία του.

«Στηρίζουμε το δικαίωμά σας στην ελευθερία της έκφρασης. Αλλά, όπως θα σας έλεγε και όποιος έχει ποτέ δει μία ταινία βασισμένη σε κόμικς: η μεγάλη δύναμη, φέρνει και μεγάλη ευθύνη. Για αυτόν τον λόγο σας καλούμε να συμπράξετε μαζί μας και να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη και την επιρροή σας για να χτίσουμε μία ασφαλέστερη κοινωνία με λιγότερα όπλα». Στην επιστολή, οι γονείς ζητούν από την Warner Bros να προωθήσει την καμπάνια κατά των όπλων, να ενισχύσει πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί κατοχής όπλων και να σταματήσει να στηρίζει πολιτικούς και υποψηφίους οι οποίοι χρηματοδοτούνται από λόμπι υπέρ της κατοχής τους.

Joker: Η απάντηση της εταιρείας

Στην απάντησή της η εταιρεία σημειώνει πως έχει πολλές φορές στο παρελθόν κάνει χορηγίες σε θύματα επιθέσεων, μεταξύ αυτών και για την επίθεση στο Κολοράντο. «Ούτε ο φανταστικός χαρακτήρας Joker, ούτε η ταινία, προωθούν την βία στον πραγματικό κόσμο κατά κανένα τρόπο. Δεν είναι η πρόθεση της ταινίας, της ομάδας παραγωγής ή του στούντιο να ανάγει αυτόν τον χαρακτήρα σε ήρωα», σημειώνει η Warner Bros.

Joker: Η κριτική του Josh Brolin

Ο αστέρας της πιο πρόσφατης ταινίας των Εκδικητών και βασικός αντίπαλος των “Infinity War: και “Endgame” που έπληξε σοβαρά την υπερηρωική ομάδα της Marvel, επαινεί τη νέα ταινία “Joker” της DC. Λόγος γίνεται για τον ηθοποιό Josh Brolin που υποδύθηκε τον Thanos και που έκανε μια πολύ συναισθηματική ανάρτηση αφού είδε την ερμηνεία του Joaquin Phoenix.

Για να εκτιμήσεις το ‘Joker’ πιστεύω πως πρέπει να έχεις περάσει κάτι τραυματικό στη ζωή σου (και νομίζω οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει) ή να έχεις καταλάβει κάπου στην ψυχή σου τι είναι πραγματικά η συμπόνια (το οποίο συνήθως έρχεται όταν έχει περάσει κάτι τραυματικό, δυστυχώς). Ένα παράδειγμα για μια επικίνδυνη συμπόνια θα ήταν, ας πούμε, το να φτιάξεις μια ταινία για την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ψυχής και να την κάνεις τόσο ωμή, τόσο βίαιη, τόσο μπαλετική, που με το που βγαίνεις από το σινεμά, όχι μόνο δεν θες να πειράξεις τίποτα, αλλά θες κι απεγνωσμένα μια απάντηση και μια λύση στη βία και στα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο γύρω μας.

To σάουντρακ του «Joker», από τη συνθέτρια του «Chernobyl»

Χίλντουρ Γκουαναντότιρ (Hildur Guðnadóttir). Δύσκολο όνομα, αλλά αξίζει να το θυμάστε. Θα το ακούσετε σίγουρα πάντως στην απονομή των επόμενων Όσκαρ, καθώς η μουσική της 37χρονης Ισλανδής τσελίστριας για το «Joker» είναι ένα από τα στοιχεία που απογειώνουν την ταινία.

Η Γκουαναντότιρ φέτος μας χάρισε τη μουσική της για μια άλλη χαρούμενη και αισιόδοξη ιστορία, το «Chernobyl» του HBO. Ενώ πιο πριν είχε ξαναγράψει μουσική για ταινία του Χοακίν Φίνιξ, το «Mary Magdalene» (όπου ο Φίνιξ ήταν ο Χριστός και η Ρούνεϊ Μάρα η Μαρία Μαγδαληνή). Στο βιογραφικό της ως συνθέτρια συναντάμε και την περιπέτεια «Sicario 2: Η Μάχη των Εκτελεστών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις