Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία πόλεμος τζιχαντιστές: Προειδοποίηση Μάτις για το Ισλαμικό Κράτος
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία πόλεμος τζιχαντιστές: Προειδοποίηση Μάτις για το Ισλαμικό Κράτος

Συρία πόλεμος τζιχαντιστές: Η τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Συρία πόλεμος τζιχαντιστές: Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Το ΙΚΙΛ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ. Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Συναγερμός σε Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ: «Δίχτυ» ασφαλείας σε hot spot υπό τον φόβο τζιχαντιστών

Ένα πληροφοριακό δίχτυ που θα συλλέγει στοιχεία, κινήσεις και επικοινωνίες, απλώνουν οι Αρχές Ασφαλείας πάνω από κέντρα φιλοξενίας και νησιάγια να ελέγξουν αλλοδαπούς, που διαμένουν ήδη σε αυτούς τους χώρους, αλλά και να ερευνήσουν -με κάθε λεπτομέρεια- όσους φτάνουν στην Ελλάδα μέσω των μεταναστευτικών ροών.
Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ εργάζονται σε δύο πυλώνες. Αρχικά εγκαθιστούν «μάτια» και «αυτιά» στα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα ώστε να έχουν σαφή εικόνα των κινήσεων των αλλοδαπών. Από το πιο απλό, που είναι οι συζητήσεις μεταξύ τους για την κατάσταση στη Συρία -μετά την επέμβαση των Τούρκων- μέχρι και τις επαφές και τις επικοινωνίες τους με άτομα που βρίσκονται ακόμα και στις εμπόλεμες περιοχές. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η λεπτομερής έρευνα όσων αλλοδαπών θα επιχειρήσουν στο επόμενο διάστημα να φτάσουν στα νησιά μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Όλες οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ευρώπης έχουν καταρτήσει έναν κατάλογο με άτομα που βρίσκονται και πολεμούν στη Συρία στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Η λίστα αυτή βρίσκεται σε κάθε σημείο ελέγχου των συνόρων κάθε χώρας. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι κάθε αλλοδαπός, που θα φτάνει στα νησιά, να περνά από έρευνα ταυτοποίησης και -φυσικά- να γίνεται έλεγχος για το αν βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Επειδή, όμως, το πιθανότερο είναι τα άτομα αυτά να θέλουν να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα ή ακόμα και την πραγματική χώρα προέλευσής τους, έχουν δοθεί οδηγίες στους αστυνομικούς πώς πρέπει να χειρίζονται τα πρόσωπα αυτά στις συνεντεύξεις από τις οποίες θα περάσουν από τις επιτροπές, μόλις φτάσουν σε ελληνικό έδαφος και πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις