Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα: Το πρώτο τετ α τετ μετά την παράδοση – παραλαβή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα: Το πρώτο τετ α τετ μετά την παράδοση – παραλαβή

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα: Λίγο πριν την συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σημερινές συναντήσεις θα αποτελέσουν μια επιτυχή άσκηση συναίνεσης.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα: Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή βρέθηκε για σαράντα λεπτά ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την παράδοση-παραλαβή την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το πέρας της συνάντησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε κάμερα της ΕΡΤ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, για να προβεί σε δηλώσεις. Η συνάντηση τυπικά είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης, σε ένα θέμα που ήταν από τα κορυφαία των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δηλαδή την απόδοση του στοιχειώδους δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Όπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης.

Η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης -που προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα- απέχει «παρασάγγας» από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την επιλογή από τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο ορισμένων βουλευτών Επικρατείας. Πρόταση την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αφού σημειώνει ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ένας Ελληνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας στην πόλη όπου κατοικεί, δεν θα προσμετράται. Η σχετική πρόταση για να περάσει και να εφαρμοστεί απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, συνεπώς αν διαφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το νομοσχέδιο απορρίπτεται. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με χαμόγελα, όπως αποτύπωσε και ο φωτογραφικός φακός.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα: Ο διάλογος

«Βλέπω έκανες αλλαγές», είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.

«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κ.λπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας τη συζήτηση εκεί.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την Φώφη Γεννηματά. Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στο γραφείo του πρωθυπουργού, στη Bουλή, άρρωστη από κρύωμα και το επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη.

Ο διάλογος

«Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ», του είπε.

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο. Ας σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην κάνουν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Πέτσας: «Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι», ανέφερε σε δήλωσή του, μισή ώρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις