Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου ως την Πρωτοχρονιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου ως την Πρωτοχρονιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κυβέρνηση: Η σημασία της Βουλής, η οικονομία, η ασφάλεια, οι συντάξεις και το μεταναστευτικό στους άμεσους στόχους.

10.10.2019 | 23:24

Κυβέρνηση: Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η ψήφος στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας. Το εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον βραχνά του υπουργείου. Θα έχει ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί». Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της, την πλαισιώνει, δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της. Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «υλοποιούμε νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ. Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις υλοποιούνται κι αρχίζουν να δημιουργούν νέο κλίμα στην αγορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ταυτόχρονα, γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε για 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, «το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους. Θα προκαταβάλλεται το επίδομα. Αυτό σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων».

Κυβέρνηση: Η ασφάλεια των πολιτών, οι συντάξεις και το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στην ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «παρά τις δυσκολίες, η αστυνομία είναι πια παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτηρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».  «Στον τομέα της ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όλα αυτά δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει “γενικώς” και αφηρημένα να υλοποιηθεί. Αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα των μέτρων. Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν». Για το μεταναστευτικό είπε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και γι’ αυτό θα τεθεί και στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, επανέλαβε πως απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων κι οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών.

Διαμεσολάβηση

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, «που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο των υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια». Όπως συμπλήρωσε, στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Εντός του Οκτωβρίου και έως τις αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων».

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού

Σημείωσε, επίσης, ότι «η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά γι’ αυτό κι εγώ προσωπικά άνοιξα ήδη τον σχετικό διάλογο. Είμαι ανοικτός σε συζητήσεις με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια».

 

Exit mobile version