Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία πόλεμος: Ο Τραμπ δεν φοβάται για τους τζιχαντιστές – “Αν αποδράσουν, στην Ευρώπη θα πάνε”
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία πόλεμος: Ο Τραμπ δεν φοβάται για τους τζιχαντιστές – “Αν αποδράσουν, στην Ευρώπη θα πάνε”

Συρία πόλεμος: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές του ΙΚ από τη Συρία, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, "είναι πολύ κακοί".

Συρία πόλεμος: Oι φόβοι για απόδραση χιλιάδων τζιχαντιστών από τις φυλακές που κρατούνται στη Συρία εν μέσω της τουρκικής εισβολής εντείνονται σε ΕΕ και ΗΠΑ. Βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανησυχεί, αφού, όπως λέει – σοκάροντας τους πάντες – οι μαχητές του ISIS στην Ευρώπη θα πάνε, όχι στην Αμερική. Η εισβολή της Τουρκίας έχει ήδη «καταστροφικές επιπτώσεις» στις επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Κούρδων συμμάχων τους κατά του ISIS και έχει επηρεάσει αρνητικά τη φύλαξη χιλιάδων επικίνδυνων τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Αλλά όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να το σκάσουν από τις φυλακές οι σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους πιο επικίνδυνους έχουν ήδη μεταφερθεί «σε άλλες περιοχές που είναι ασφαλείς».

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι είναι ευάλωτες οι φυλακές στη Συρία, όπου κρατούνται έως και 12.000 αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS – εκ των οποίων έως και 2.500 υπολογίζεται ότι είναι υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αρνούνται να τους δεχθούν πίσω στα εδάφη τους. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η φύλαξη των τζιχαντιστών κινδυνεύει καθώς πολλά μέλη των κουρδικών δυνάμεων που τους φρουρούν προωθούνται βόρεια για να σταματήσουν, όπως ελπίζουν, την προέλαση των Τούρκων.

Συρία πόλεμος: Δύο τζιχαντιστές στα ‘χέρια’ των ΗΠΑ

Η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία κατήγγειλε ότι ένας από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Τούρκων, έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του ΙΚ επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αργότερα πως oι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές του ISIS από την περιοχή. Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε υπό τη δική του κράτηση δύο μέλη του ΙΚ που περιέγραψε με τον όρο «υψηλής αξίας» και ότι μετήχθησαν εκτός χώρας. Πρόσθεσε ότι κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις