Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα Τούνμπεργκ Νόμπελ: Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η έφηβη ακτιβίστρια
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ Νόμπελ: Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης η έφηβη ακτιβίστρια

Γκρέτα Τούνμπεργκ Νόμπελ: Τα επικρατέστερα πρόσωπα για το Νόμπελ Ειρήνης φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι δύο, με το όνομα της 16χρονης να ακούγεται πιο έντονα.

Γκρέτα Τούνμπεργκ Νόμπελ: Μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης είναι η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα με το κίνημα που έχει δημιουργήσει και τον αγώνα της εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, το βραβείο διεκδικεί και ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του οποίου δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο κίνημα υπέρ της καθολικής εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος χαίρει μεγάλης αποδοχής, ακόμα και από μη θρησκευόμενους.

Οι πλέον αξιόπιστοι μελετητές της ιστορίας του θεσμού, ωστόσο, επιμένουν πως το Νόμπελ Ειρήνης κυρίως τις τελευταίες χρονιές, απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανισμούς, που πρωτοστατούν σε ένα θέμα παγκόσμιας επικαιρότητας. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για παράδειγμα, πέρυσι έλαβαν η Νάντια Μουράντ και Ντένις Μακουέγκε, από το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό αντιστοίχως, “για τις προσπάθειές τους να σταματήσει η χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις”, ενώ πρόπερσι η Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, ένας συνασπισμός ΜΚΟ από εκατό χώρες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως φέτος το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε πρόσωπα ή φορείς που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Γι’ αυτούς τους λόγους, η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι

Στα 16 της, η νεαρή ακτιβίστρια έχει γίνει η φωνή για εκατομμύρια ανήσυχους νέους που ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, καθαρίζουν τις παραλίες, κόβουν το κρέας από τη διατροφή τους, σταματούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και ψηφίζουν πράσινα κόμματα. Η Σουηδή έφηβη, από την οποία ξεκίνησαν οι «μαθητικές απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο πανό της: “skolstrejk för klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή. Μια ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από έναν καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη, και τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου 2018. Και εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Δεν πήγε στο σχολείο, κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και έτσι οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Έκτοτε βρισκόταν στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις