Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σεισμός: Το ρήγμα της Πάρνηθας αποκαλύπτεται
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός: Το ρήγμα της Πάρνηθας αποκαλύπτεται

Σεισμός: Tην πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου δεκάδες άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το ρήγμα της Πάρνηθας.

Σεισμός: Πρόκειται για το σεισμικό ρήγμα που έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο τη χώρα την τελευταία 20ετία. Οι σεισμικές δονήσεις που προκύπτουν από αυτό επικρέμανται συνεχώς σαν απειλή πάνω από την πρωτεύουσα. Σχεδόν όλοι το έχουν ακούσει, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν που βρίσκεται. Γι’ αυτό και η εκδήλωση που διοργανώνεται για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια σεισμολογική εκδρομή, μια εκδρομή στο ενεργό ρήγμα της Πάρνηθας. Δεκάδες άνθρωποι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να το δουν, να το αγγίξουν και να εντρυφήσουν στα μυστικά του μέσα από την πρωτότυπη εκδήλωση.

Η εξόρμηση που προγραμματίζεται στον ορεινό όγκο της Αττικής περιλαμβάνει αφενός μια περιήγηση στη φύση, αφετέρου όμως θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βρεθούν στο σημείο από όπου ξεχύθηκε η φονική ενέργεια του Εγκέλαδου στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που ξεκινά η Natural Hazards Society. Ξεναγός θα είναι ο σεισμολόγος δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επικουρούμενος από τους σεισμολόγους δρα Αθανάσιο Γκανά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρο Παυλίδη.

Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού

Η εκδήλωση έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Το ρήγμα της Πάρνηθας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το 1999 προκάλεσε μέσα σε 15 δευτερόλεπτα 143 θανάτους, χιλιάδες υλικές ζημιές και άμεσο οικονομικό κόστος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει προκαλέσει ποτέ σεισμός στην ιστορία της Ελλάδας. Δύο δεκαετίες αργότερα, στις 19 Ιουλίου του 2019 η Πάρνηθα ξαναχτύπησε: Ο σεισμός της Μαγούλας, μεγέθους 5,3 ρίχτερ, μπορεί να μην επέφερε θύματα αλλά προκάλεσε σοβαρές υλικές σε χιλιάδες κτίσματα.

Ορατό δια γυμνού οφθαλμού

«Μεγάλο τμήμα του ρήγματος της Φυλής είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, σε μήκος περίπου 8 με 9 χιλιομέτρων. Υπολογίζουμε ότι συνολικά το ρήγμα δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα και αυτό είναι κάτι που έχει προσδιοριστεί από τα επίκεντρα των μετασεισμών του 1999», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρα Παπαδόπουλος. «Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μπορέσουμε να δούμε την επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος και να το περπατήσουμε μαζί. Μοιάζει με έναν τοίχο ύψους αρκετών μέτρων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς με τους διαδοχικούς σεισμούς ένα τμήμα του καταβυθιζόταν και ένα άλλο παρέμενε αμετακίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά αυτό το κεκλιμένο τείχος», εξηγεί ο ίδιος.

«Θα μιλήσουμε για το πώς λειτουργεί και το πιο εντυπωσιακό για το πώς μετακινήθηκε και προκάλεσε το σεισμό. Θα πούμε πόσο μετακινήθηκε, γιατί κουνήθηκε τόσο πολύ όλο το Λεκανοπέδιο από τις παρυφές της Πάρνηθας ως το Σαρωνικό, γιατί είχε βλαβερές συνέπειες και πώς τελικά επαναλήφθηκε ο σεισμός τον Ιούλιο του 2019. Είναι πράγματι ενδιαφέρον. Ακόμη και όσοι πάσχουμε από σεισμοφοβία, μπορούμε να την εξορκίσουμε «συνομιλώντας» με το ρήγμα», λέει.

Τέσσερις ώρες η εκδήλωση

Η επιστημονική εκδρομή της 3ης Νοεμβρίου αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτήν θα πρέπει να το δηλώσουν στέλνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Facebook. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα σημεία αναχώρησης και επιστροφής, τα οποία θα είναι προσβάσιμα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Κατόπιν θα επιβιβαστούμε σε ένα ή περισσότερα μικρά πούλμαν και θα φτάσουμε οδικώς μέχρι ένα ορισμένο σημείο του βουνού. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε περίπου 10-15 λεπτά σε ένα ομαλό, βατό δρομάκι μέσα σε θαυμάσιο ελαφρύ δασικό περιβάλλον στις πλαγιές της Πάρνηθας. Για οργανωτικούς λόγους δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε συμμετέχοντες που θα θελήσουν να έρθουν εκεί ιδιωτικά με δικά τους οχήματα», λέει ο δρ Παπαδόπουλος.

Η εκδρομή θα περιλαμβάνει μεταφορά με ενοικιασμένο μικρό πούλμαν, επιστημονική ξενάγηση, σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό και… ένα μπουκαλάκι νερό. Στην παρούσα φάση οι διοργανωτές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης χορηγού για την κάλυψη αυτών των εξόδων, όμως σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να καταβάλουν ένα μικρό αντίτιμο ώστε να καλυφθεί το κόστος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις