Φωτιά: Απογοητευτικό το ποσοστό εξιχνίασης των πυρκαγιών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά: Απογοητευτικό το ποσοστό εξιχνίασης των πυρκαγιών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Φωτιά: Για 10.611 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια το πρώτο εννεάμηνο του 2019 συνελήφθησαν μόλις 44 άτομα.

08.10.2019 | 23:28

Φωτιά: Ένα μόλις μήνα πριν την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματά της που αναδεικνύονται είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα και αντίθετα ο μειωμένος αριθμός στις καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις. Ειδικότερα,  από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 10.611 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές κάηκαν συνολικά μέχρι σήμερα συνολικά περίπου 125.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, με βάση τα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελάχιστος ο αριθμός των πυρκαγιών των οποίων εξακριβώθηκαν άμεσα τα αίτια και ανακαλύφθηκαν και συνελήφθησαν οι υπαίτιοι αυτών. Το ποσοστό εξιχνίασης υποθέσεων εγκλημάτων εμπρησμού και σύλληψης των δραστών είναι μόλις 0,4%.

Φωτιά: Μόνο 44 άτομα συνελήφθησαν

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των φερομένων ως δραστών για την πρόκληση του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των 10.611 αγροτοδασικών πυρκαγιών μέχρι σήμερα είναι ελάχιστος, αφού μόνον 44 συνολικά άτομα συνελήφθησαν, είτε για δασικές ή για αγροτικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα πλαίσια του αυτοφώρου από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (Πυροσβεστικό Σώμα και Αστυνομία). Ειδικότερα από τον ως άνω συνολικό αριθμό των 44 φερομένων δραστών, οι 23 έδρασαν με πρόθεση και οι 21 από αμέλεια.

Φωτιά: Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός δίωξης

Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών οφείλεται στην καύση ξηρών χόρτων σε οικοπεδικούς ή άλλους ανοιχτούς χώρους. Επίσης οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπρησμών αστικών ή αγροτικών εκτάσεων (από πρόθεση ή από αμέλεια) εξιχνιάστηκαν από ανακριτικούς υπαλλήλους Υπηρεσιών της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης. Αντίθετα η δράση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού έστω από τον ανωτέρω ελάχιστο αριθμό δραστών που συνελήφθησαν, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ενεπλάκησαν στη σύλληψη μόνον των 6 εξ αυτών των δραστών. Συνεπώς τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού στην εξιχνίαση των εμπρησμών και συνακόλουθα στην πάταξη της σχετικής εγκληματικότητας.

 

Exit mobile version