Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Τζόκερ ταινία 2019: Τι είπε ο Χοακίν Φίνιξ για τις αντιδράσεις
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζόκερ ταινία 2019: Τι είπε ο Χοακίν Φίνιξ για τις αντιδράσεις

Τζόκερ ταινία 2019: Ο πρωταγωνιστής μίλησε για μία ακόμα φορά για την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική ταινία και τα πολυάριθμα πρωτοσέλιδα που έχει προκαλέσει.

Τζόκερ ταινία 2019: Ο Χοακίν Φίνιξ μίλησε για μία ακόμα φορά για την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική ταινία Τζόκερ σε σκηνοθεσία Τοντ Φίλιπς, και τα πολυάριθμα πρωτοσέλιδα που έχει προκαλέσει. Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Vanity Fair ο πρωταγωνιστής του «Joker» μίλησε για τις κριτικές που έλαβε η ταινία από θύματα ένοπλης βίας και εκείνους που φοβούνται τον χαρακτήρα του Άρθουρ Φλεκ. «Δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν μια ήρεμη πλεύση. Είναι μία δύσκολη ταινία. Με κάποιον τρόπο, είναι καλό ότι οι άνθρωποι είχαν μία ισχυρή αντίδραση», είπε ο ηθοποιός.

Όπως σημειώνει το «The Hollywood Reporter» το «ισχυρή αντίδραση» είναι ένας ελαφρύς χαρακτηρισμός, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της ταινίας και διαμαρτύρονται για την προβολή της. Για το λόγο αυτό τα αστυνομικά τμήματα του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης θα έχουν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες που θα κάνει πρεμιέρα η ταινία.

Τζόκερ ταινία 2019: Ένας ήρωας νιχιλιστής

Η γοητεία που ασκεί ο Τζόκερ σε τόσο κόσμο υπήρξε ανέκαθεν προβληματική. Μέσα από τις σελίδες των κόμικς, τις ταινίες και τα βιντεο­παιχνίδια, ένας από τους διασημότερους κακούς στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, ο εμβληματικός εχθρός του Μπάτμαν, βρίσκει αμέτρητους θαυμαστές κάνοντας επίδειξη της νοσηρής του φαντασίας. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας που εμπνεύστηκαν οι Μπομπ Κέιν, Μπιλ Φίνγκερ και Τζέρι Ρόμπινσον μπορεί να δημιουργήθηκε για να γίνει η επιτομή του κακού –και τα κατάφερε–, στην πορεία όμως ο μύθος του Τζόκερ γιγαντώθηκε.

Η συμπεριφορά του απέκτησε πολιτικούς συμβολισμούς, ενώ η διαστροφή του κανονικοποιήθηκε φορώντας τον cool μανδύα μιας παρεξηγημένης διάνοιας. Ο αντίπαλος του Σκοτεινού Ιππότη δεν είναι μόνο ένας γελωτοποιός με μακάβριο πλατύ χαμόγελο αλλά κι ένα ελκυστικό άλλοθι για τις ανεκπλήρωτες βίαιες φαντασιώσεις μας. Ακόμη περισσότερο, στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού, ο Τζόκερ μετατρέπεται σε ένα μηδενιστικό σύμβολο που ξεπερνά ιδεολογίες, οι οποίες μοιάζουν πλέον παρωχημένες. Γίνεται ένας νιχιλιστής ήρωας που αγνοεί κανόνες και ηθικούς κώδικες, οι οποίοι φτιάχτηκαν ούτως ή άλλως χωρίς να τον λογαριάζουν.

Τζόκερ ταινία 2019: Δεν υπάρχουν νικητές παρά μόνο ηττημένοι

Ο σκηνοθέτης επιλέγει να φτιάξει από την αρχή μια δική του εκδοχή του Τζόκερ, απροσδόκητα ανθρώπινη, γοητευτικά ζοφερή και γι’ αυτό τρομερά βίαιη, η οποία υιοθετεί μετρημένα στοιχεία από τα πρωτότυπα κόμικς. Το «Joker» είναι μια arthouse σπουδή σε έναν χαρακτήρα που καθρεφτίζει τις πιο σκοτεινές πτυχές του συλλογικού ασυνείδητου, εξίσου συναρπαστικά όσο και ανησυχητικά. Είναι μια ταινία που απηχεί τους κινδύνους του μοντέρνου κόσμου μέσα από μια ρεαλιστική ιστορία, που τρομάζει ακριβώς επειδή είναι τόσο πιστευτή. Συμβάλλει καθοριστικά η ερμηνεία του Γιο­ακίν Φίνιξ, που σπάει καρδιές. Στο τέλος του «Joker» δεν υπάρχουν νικητές αλλά ηττημένοι.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Τοντ Φίλιπς αποκάλυψε ότι ο Χοακίν Φοίνιξ είχε διαβάσει το σενάριο, όταν του το έστειλε, ωστόσο ποτέ δεν είπε «ΝΑΙ» στο αν θα πάρει τον ρόλο ή όχι. Απλά, εμφανίστηκε στην πρώτη πρόβα, με τα υπόλοιπα να αποτελούν ιστορία. Για τις ανάγκες του ρόλου ο κινηματογραφικός «Joker» χρειάστηκε να απομονωθεί για αρκετές εβδομάδες, ενώ έφθασε στο σημείο να τρώει ένα μήλο την ημέρα, προκειμένου να χάσει βάρος και να μοιάζει ακόμη πιο τρομακτικός έτσι λιπόσαρκος που είχε γίνει. Σε δεύτερο ρόλο ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (σε μια σχεδόν αυτοαναφορική ερμηνεία) υποδύεται τον διάσημο κωμικό, οικοδεσπότη τηλεοπτικού σόου, ο οποίος καλεί στην εκπομπή του τον Τζόκερ. Για όσους δεν θυμούνται έναν αντίστοιχο ήρωα είχε υποδυθεί ο Τζέρι Λούις στον «Βασιλιά της κωμωδίας», όπου σαν ένας άλλος Τζόκερ, ο  εκεί ήρωας του Ντε Νίρο αναζητούσε, απεγνωσμένα, την φήμη.

Τζόκερ ταινία 2019: Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που έκανε πρεμιέρα χθες (3/10)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις