Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πομπέο Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο

Πομπέο Αθήνα: Στην ελληνική πρωτεύουσα θα μεταβεί απόψε το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Πομπέο Αθήνα: Η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Αθήνας – Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δοθεί έμφαση στη εμβάθυνση της διπλωματικής, αμυντικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το βράδυ της Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι συναντήσεις αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου. «Έτσι αυτός (σ.σ. Μάικ Πομπέο) και ο πρωθυπουργός, θα μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για αυτόν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος περνά μέσα από μια σειρά από πράγματα για τα οποία εργαζόμαστε μαζί με την Ελλάδα – όπως η άμυνα και ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Πομπέο Αθήνα: Η διμερής αμυντική συμφωνία

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην διμερή αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο χώρες. Είχαν προηγηθεί  οι σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).  Αν και ήταν εξαρχής σαφές ότι υπήρχε κοινή επιθυμία να κλείσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης, υπήρξαν αρκετά ζητήματα νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως που κυριάρχησαν στις συνομιλίες.

Oι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), ολοκληρώθηκαν έπειτα από περίπου πέντε γύρους συνομιλιών. Ο στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διελκυστίνδα ανταλλαγής προσχεδίων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε το σχετικό Πρωτόκολλο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο (φτάνει στην Αθήνα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου). Αυτό κατέστη δυνατό και ο Μάικ Πομπέο θα το υπογράψει μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις