Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ΝΔ: “Ο Μητσοτάκης, μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ΝΔ: “Ο Μητσοτάκης, μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ΝΔ: Η πιο "δυνατή" οικονομική θεώρηση του πλανήτη, καλεί τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στο λαϊκισμό».

04.10.2019 | 08:01

Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ΝΔ: Με τον βαρύγδουπο τίτλο «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους», το πιο αξιόπιστο οικονομικό περιοδικό του κόσμου απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητά μείωση των πλεονασμάτων. Σε ένα αιχμηρό editorial, το Economist, ζητά από την Ευρώπη να διευθετήσει το χρέος της Ελλάδας, αφήνοντας μια και καλή στην άκρη τις ψηφοθηρικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας. Έχει έρθει η ώρα για την οριστική διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, αναφέρει το περιοδικό Economist σε άρθρο γνώμης του, με υπότιτλο “Οι πιστωτές της δεν θέλουν να έχει αυτή «δωρεάν γεύμα”. Μία νέα διαπραγμάτευση είναι αναγκαία».

«Η συμφωνία ήταν σχεδιασμένη να δείχνει σκληρή ώστε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ευρώπη που σιχαίνονται την ιδέα να ξελασπώνουν τους Νότιους, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ακραία μη ρεαλιστική» γράφει η εφημερίδα.  Ο Economist αναφέρει πως είναι κοινό μυστικό ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι για το θεαθήναι. «Μόνο μια χούφτα από χώρες έχουν καταφέρει τέτοιο άθλο και οι περισσότερες ήταν πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ευημερούσες. Το να αναμένει κανείς από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε έναν τέτοιο δημοσιονομικό μαζοχισμό για τέσσερις δεκαετίες δεν είναι λογικό. Όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, τελικά θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Και καθώς η οικονομία παραμένει πιεσμένη, το επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, είναι ισχυρό. Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ελάφρυνση ελληνικού χρέους ΝΔ: Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα

Σύμφωνα με το newmoney.gr, ο Economist εκτιμά ότι πρέπει να γυρίσει η σελίδα στο θέμα εμπιστοσύνης και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. «Όταν οι Έλληνες ψήφισαν τον Ιούνιο τον κ. Μητσοτάκη, που υποσχέθηκε μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές θα πρέπει να το πάρουν ως δείγμα καλής πίστης, θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο -ότι, σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει μια διαγραφή χρέους αρκετά μεγάλη, που θα της επιτρέπει να εξυπηρετεί τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα» υπογραμμίζει ο Economist, συντασσόμενος στην ουσία με το αίτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πάντως, επισημαίνει και στην ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει να τιμήσει την υποχρέωσή του για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Έχει κερδίσει τη λαϊκή στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές. Το σπρεντ των ομολόγων με τα γερμανικά έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Πρέπει να πείσει τους Βόρειους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της την ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κρατούν πίσω την οικονομία. Για δέκα χρόνια κυβερνήσεις και πιστωτές απλώς “κλωτσούσαν την μπάλα παρακάτω”. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα».

Exit mobile version