Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αυτοκτονία – Κρήτη: Αστυνομικός έβαλε τέλος στη ζωή του
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοκτονία – Κρήτη: Αστυνομικός έβαλε τέλος στη ζωή του

Αυτοκτονία - Κρήτη: Έναν αδιανόητο τρόπο βρήκε ένας πρώην αστυνομικός για να δώσει τέλος στη ζωή του.

Αυτοκτονία – Κρήτη: Τέλος στη ζωή του με έναν τρόπο που δύσκολα θα μπορούσε να “συλλάβει” ανθρώπινος νους, έβαλε ένας αστυνομικός, ο οποίος λόγω μακροχρόνιου προβλήματος υγείας δεν υπηρετούσε.  Ο άνδρας που παλαιότερα υπηρετούσε σε πρεσβεία στο εξωτερικό, μετά από ένα ατύχημα που είχε έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και αναγκάστηκε να απέχει από τα καθήκοντά τους. Καθώς φαίνεται, ψυχολογικοί λόγοι τον ώθησαν στο απονενοημένο, και μάλιστα με τρόπο αδιανόητο.

Στο κάθισμα της αναπηρικής καρέκλας, υπήρχε ένας μηχανισμός, που του επέτρεπε να δεθεί από τη μέση και να σηκωθεί για να μετακινηθεί. Όπως όλα δείχνουν, ο αυτόχειρας πέρασε τον μηχανισμό στο λαιμό του και απαγχονίστηκε. Αυτός ο μηχανισμός που διέθετε το αναπηρικό καροτσάκι του έμελλε να αποδειχθεί μοιραίος, αφού ο αστυνομικός άφησε την τελευταία του πνοή.

Αυτοκτονία – Κρήτη: Πιο έντονο το φαινόμενο στη χώρα μας

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του — περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοκτονίας, ανέφερε ο ΠΟΥ που κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σχέδια πρόληψης και αποσόβησης των αυτοκτονιών ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες και να μειώσουν την πρόσβαση σε μέσα αυτοκτονίας.«Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι πάρα πολύ» αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα. Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη διαπροσωπική βία. Εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Επισημαίνεται, ότι παγκοσμίως είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο ισχύει σαφώς εντονότερα στη χώρα μας, λόγω των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.

Αυτοκτονία – Κρήτη: Οι περισσότερες αυτοκτονίες δεν καταγράφονται

Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι πολύ περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπονται οι επιπτώσεις τους στις ζωές αυτών που μένουν πίσω πενθώντας. Η «Κλίμακα» έχει απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας & Εσωτερικών καθώς και στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης των περιστατικών για να περιοριστεί η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών και να καταστεί εφικτή η παραγωγή αξιόπιστων δεδομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις