Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: “Βόμβα”, έτοιμη να εκραγεί – Τι έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση
ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: “Βόμβα”, έτοιμη να εκραγεί – Τι έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια με την νεκρή γυναίκα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους της κυβέρνησης για έξαρση του προσφυγικού.

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με τρομακτικά για τη χώρα αποτελέσματα, εξελίσσεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα αρκετά προβλήματα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, την επαναπροώθηση των μεταναστών, αλλά και την αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής ασύλου. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση της Μόριας- αφού τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο- και η δημιουργία υποδομών στην ενδοχώρα. Τα μάτια της Ελλάδας πάντως είναι σίγουρα στραμμένα στον Ερντογάν, και αν δεν πειστεί να περιορίσει τις ροές και να επιβάλει ελέγχους, τα μέτρα δεν θα έχουν και ιδιαίτερη ουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μηνιαίως από το 2016. Η υπερσυγκέντρωση στο νησί είναι έντονη, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης. Μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα 2.000 άτομα. Στον καταυλισμό της Μόριας μένουν περίπου 13.000. Ήδη και μετά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, αλλά και το θάνατο μιας μητέρας από το Αφγανιστάν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες με σκοπό να φύγουν από εκεί. Μόνο χθες μέσα σε 14 ώρες, έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο με άνδρες, γυναίκες και κυρίως, μικρά παιδιά, πέρασαν με λέμβους στη Λέσβο.

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Τι έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Τον εκβιασμό Ερντογάν προς την ΕΕ, να αυξήσει τα κονδύλια προς την Τουρκία, με τις συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά

Τις ανεπαρκείς υποδομές που παραλαμβάνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόλαση της Μόριας, και

Μια ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι οι αντοχές της χώρας στην υποδοχή των προσφύγων- μεταναστών, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις δυνάμεις της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Μεταναστευτικό 2019: Έσπασαν ρεκόρ οι αφίξεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και την Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες- μετανάστες στην Μεσόγειο, περίπου 45.600 απο τις συνολικά 77.400 αφίξεις.

Ενώ όσοι ασχολούνται με το πρόβλημα γνωρίζουν ότι ο φιλόδοξος στόχος για 10.000 επαναπροωθήσεις μέσα στο 2020- σε σχέση με τους 1.800 που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να στείλει πίσω στις πατρίδες τους μέσα σε 3 ολόκληρα χρόνια- μπορεί να αποδειχθεί ουτοπικός. Αφού χώρες όπως το Πακιστάν, δεν έχουν δείξει στο παρελθόν καμία διάθεση να συνεργαστούν και να υποδεχθούν πίσω τους πολίτες των χωρών τους.

Μεταναστευτικό 2019: Ασφυκτιά και η Σύμη

Φυσικά δεν είναι μονάχα η Λέσβος που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χαρακτηριστικό του μεγάλου προβλήματος είναι η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στη Σύμη που κρούουν κώδωνα κινδύνου για το νησί. Αφορμή για τη σύνταξη και αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σύμη τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, διαπιστώνοντας με τον τρόπο αυτό την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι διαμένουν οπουδήποτε βρουν, ενώ κοιμούνται ακόμη και σε χαρτόκουτα.

Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή την «απόβαση» περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών στο μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου και αποδέκτη είχε τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, Γεώργιο Κουμουτσάκο αλλά και αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν, πως υπό αυτές τις συνθήκες η τοπική κοινωνία και οι υπηρετούντες αστυνομικοί βρίσκονται στα όριά τους και ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού, να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, ώστε να ενισχυθεί η Σύμη με μόνιμο προσωπικό της αστυνομίας, ενώ θίγουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της αστυνομίας στο νησί.

Μεταναστευτικό 2019 Μητσοτάκης: Ενισχύεται η θαλάσσια επιτήρηση στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει λύση έχει ξεκινήσει το σχέδιο αποσυμφόρησης ενώ οι 13 Περιφερειάρχες μετά και τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο είναι έτοιμοι να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στις περιφέρειες.

Παράλληλα η κυβέρνηση, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, έχει αποφασίσει να ενισχύσει την επιτήρηση στο Αιγαίο με τη συμμετοχή σκαφών του λιμενικού και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού ενώ θα προχωρήσει και στην προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των θαλασσίων συνόρων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2013.

Μεταναστευτικό 2019: Επεισόδια στην Ήπειρο

Οι πρώτες προσπάθειες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με κυριότερες εκείνες στα Ιωάννινα, όπου 82 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. Οι αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς προχώρησαν σε αποκλεισμό και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς. Προτού μεταφερθούν στο κέντρο του Κατσικά οι πρόσφυγες, διαμαρτύρονταν οι διαμένοντες της δομής στα Ιωάννινα, με τα παράπονα περί δημιουργίας σκηνικού ασφυξίας να εγείρονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Μετά την πληροφόρηση ότι αναμένονται στην περιοχή 80 περίπου άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά, ομάδα προσφύγων προχώρησε σε αποκλεισμό της εισόδου του Κέντρου Φιλοξενίας, με αίτημα να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας, ο αποκλεισμός έληξε. Ωστόσο, όταν το μεσημέρι έφτασαν τρία λεωφορεία, που μετέφεραν 82 πρόσφυγες, καταγράφηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

«F@ck the police»

Οι αντιδρώντες πρόσφυγες κινήθηκαν εκ νέου προς την είσοδο του καταυλισμού, η αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει και ακολούθησε ρίψη πετρών από τους πρόσφυγες και χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς. Αρκετοί από τους διαμένοντες στη δομή φώναζαν και συνθήματα κατά της ΕΛ.ΑΣ, όπως «f@ck the police» και κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε η εγκατάσταση των νέων προσφύγων, που παρέμεναν στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση με τις τέσσερις προσαγωγές προσφύγων, με μια γυναίκα να πέφτει πάνω σε όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και να ξαπλώνει στη συνέχεια μπροστά του, προσπαθώντας να το σταματήσει. Στο κέντρο του Κατσικά οι διαμένοντες ανέρχονται στους 960 και γύρω στις 15:00, την ώρα αφίξεων, ο καταυλισμός μεγεθύνθηκε κατά 82 πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά την ένταση η κατάσταση στο Κέντρο φιλοξενίας παραμένει τεταμένη ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για τυχόν επεισόδια.

Μεταναστευτικό 2019: Διεθνής κινητοποίηση

Η Αθήνα πάντως προωθεί διεθνή λύση στο πρόβλημα, αφού διαφορετικά η Τουρκία του Ερντογάν, δεν θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Στην Τουρκία μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ακολούθως θα βρεθούν στην Αθήνα για σύσκεψη με τις ελληνικές αρχές. Θα ακολουθήσει ταξίδι στην γειτονική χώρα, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σήμερα το πρωί στις 10:30 θα κάνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στα σκαριά βρίσκεται και η πρωτοβουλία της Μάλτας για μια ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, που όμως δεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά, παρά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το βέβαιον είναι ότι η Αθήνα αποκτά διεθνή ερείσματα και η πολιτική του Ερντογάν αρχίζει να εξαντλεί την υπομονή των Ευρωπαίων.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν χθες, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Όπου απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, όχι μόνο συμφώνησε ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, όχι μόνο επεσήμανε ότι πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να μοιραστούν το κόστος της προστασίας, αλλά πρόσθεσε για τις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν ότι: «Δεν θα ήταν σωστό για την Ευρώπη να υποκύψει στην πίεση αυτή.»

Μεταναστευτικό 2019: Οι αντιδράσεις

Η νέα πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, με τους κυβερνητικούς να επιμένουν ότι οι αφίξεις είναι κυρίως μετανάστες, και συνεπώς πρέπει να μιλάμε μόνο για μετανάστες, προκαλεί την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ακολουθεί την πολιτική των Όρμπαν και Σαλβίνι και ότι υποκύπτει σε ακροδεξιά ατζέντα.

Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες θέλουν και ορισμένους υπουργούς να προτείνουν πιο αυστηρή ακόμα πολιτική, με προεξάρχοντες τους Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι η συζήτηση στο Υπουργικό πολλές φορές άναψε, αν και δεν έγινε σαφές από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, τι μέτρα προτείνουν για να ανασχεθούν οι ροές.

Μεταναστευτικό 2019: Δηλώσεις Βορίδη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις