Στουρνάρας για ευρώ: “Ο Μάριο Ντράγκι διέσωσε τη νομισματική ένωση”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας για ευρώ: “Ο Μάριο Ντράγκι διέσωσε τη νομισματική ένωση”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στουρνάρας για ευρώ: Ο διοικητής της Τράπεζας τόνισε τη συμβολή του Μάριο Ντράγκι στη διάσωση του ευρώ, αλλά και την αποφυγή του Grexit.

02.10.2019 | 11:27

Στουρνάρας για ευρώ: Νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για τον ρόλο του στη διάσωση της νομισματικής ένωσης. Στην ομιλία του τόνισε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος. Στο δείπνο που παρέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι, παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, στον χαιρετισμό του κατά το επίσημο δείπνο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του «Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ», ο Ντράγκι μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Στουρνάρας: «Ο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα»

Έκτοτε, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ. «Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, τον οποίο θα διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στουρνάρας: «Ο Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit»

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξήρε και τη συμβολή του Μάριο Ντράγκι στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Στο δείπνο προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι παραβρέθηκαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Ζαββός, οι επικεφαλής των τραπεζών, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στελέχη της ΤτΕ και ακαδημαϊκοί.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε, σήμερα Τετάρτη στις 09.30, τον Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των θεμάτων που πληροφορούμαστε ότι θα συζητήσουν είναι το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE 2).

Exit mobile version