Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit: Η τελική πρόταση Τζόνσον
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η τελική πρόταση Τζόνσον

Brexit: «Εάν δεν αρχίσουν τον διάλογο για αυτή την πρόταση, τότε θα πάψουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι να γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου»

Brexit: Μια τελευταία πρόταση συμβιβασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανία Μπόρις Τζόνσον εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. Η πρόταση εστιάζει στο φλέγον θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας και της σχέσης της με τη Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά για τα αγαθά, αλλά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση. Η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εγκρίνει αρχικώς τις προταθείσες διευθετήσεις και θα μπορεί να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για τη διατήρηση ή την διακοπή τους.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλλον ψυχρή και διαμήνυσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις αντικειμενικά. Στη συνοδευτική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τζόνσον αναφέρει ότι  οι προτάσεις σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τις συνέπειες της εν λόγω απόφασης στη βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Από την άλλη βρετανικές κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι  θα μπορούσε να ακολουθήσει μία έντονη περίοδος δεκαήμερων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στα μέσα του μήνα.

Brexit: Τα βασικά σημεία της πρότασης Τζόνσον

  • Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
  • Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας
  • Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς συνοριακούς ελέγχους
  • Πρόβλεψη ώστε η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ
  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Τζόνσον: Είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στις προτάσεις του, περιέγραψε το σχέδιο ως έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό. «Υπάρχει πολύ λίγος χρόνος. Πρέπει να το τελειώσουμε αυτό πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είτε θα αποδεχθούν είτε θα απορρίψουν αυτή την πρόταση για το Brexit, γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη πρόταση από πλευράς του Λονδίνου. «Εάν δεν αρχίσουν τον διάλογο για αυτή την πρόταση, τότε θα πάψουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι να γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις