Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις που… είχε υπογράψει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις που… είχε υπογράψει

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Σε σχέση με τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ,κάνοντας λόγο για "ψυχοθεραπεία".

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, τις συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετείχαν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες ήταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και με υπουργό Ενέργειας τον Κωστή Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις που ο ίδιος υπέγραψε. Ο νέος υπουργός Ενέργειας αντέδρασε έντονα και εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καταψήφισαν τις δικές τους συμβάσεις, δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα κόμμα».

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Η ανάρτηση του πρώην υπουργού και νυν καθηγητή Γιάννη Μανιάτης

«Επικίνδυνη εθνική kolotoumba! Πριν τρεις μήνες ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Τσίπρας – Σταθάκης – Φάμελος, υπέγραψαν πανηγυρικά τις 4 συμβάσεις ερευνών υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτης, με καθυστέρηση 4 ετών. Στην ελληνική ΑΟΖ, που κατοχυρώσαμε με το νόμο 4001/2011 και το διεθνή διαγωνισμό του 2014. Τώρα, ως αντιπολίτευση, τις ίδιες συμβάσεις με τις δικές τους υπογραφές, τις καταψηφίζουν στη Βουλή! Όταν ο Ερντογάν, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο κ Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα, που η Ελλάδα έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής…».

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολιτική ψυχοθεραπεία, λέει ο Χατζηδάκης

Για πρωτόγνωρη κωλοτούμπα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κάποιου είδους πολιτική ψυχοθεραπεία, γιατί η εικόνα που εμφανίζει είναι ιλαρότητας.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας είπε: «Έχουμε δει κυβιστήσεις και αλλαγές θέσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Λέω ότι ερχόμασταν στην επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά των κ. Μανιάτη και Σταθάκη στο θέμα των υδρογονανθράκων και σκεφτόμασταν ότι ο ΣYΡIZΑ θα μας έλεγε ότι ερχόμαστε να οικειοποιηθούμε το έργο του. Και αντ’ αυτού φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις που υπέγραψε 10 μέρες πριν τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Τελικά η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο πάντα υπάρχουν εκπλήξεις για να μην πλήττουμε».

Τι είπε για τις εξορύξεις

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική που είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα. «Μας καταγγέλλετε σήμερα για αυτά που συμφωνήσατε εσείς, στην πραγματικότητα καταγγέλλετε τους εαυτούς σας. Προχωρούμε προς την κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε θα εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα αποφασίσουμε με βάση το καλό του Δημοσίου και το δημόσιο συμφέρον».

Ως προς το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις εξορύξεις ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι δεν είναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις αλλά δεν είναι και πολιτική της χώρας να βλέπει την Τουρκία, την Κύπρο,την Αίγυπτο και την Ιταλία να κάνουν εξορύξεις και η Ελλάδα να μην κάνει. «Πώς θα το κάνουμε; Σεβόμαστε όλους τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους και τα διεθνή στάνταρ αυστηρά, αυτά θα τα τηρήσουμε. Είμαι μαζί σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για το περιβάλλον αλλά δεν μπορώ να είμαι μαζί τους στις υπερβολές – έχω μαζί μου τη διεθνή εμπειρία τις διεθνείς πρακτικές και τις πρακτικές από Ελλάδα».

Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Ο Φίλης, χαρακτηρίζει την κωλοτούμπα θετική

Στην πλατεία Συντάγματος όπου διαδηλώνουν οι νέοι για το περιβάλλον κάλεσε όλα τα κόμματα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες. «Στην πλατεία Συντάγματος όπου διαδηλώνουν οι νέοι για το περιβάλλον πρέπει να πάμε. Εκεί είναι η πραγματική Βουλή των Εφήβων», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο κ. Φίλης πρότεινε να κληθεί στην αρμόδια επιτροπή η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Χαρακτήρισε δε ως «θετική μετατόπιση» την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπέγραψε προεκλογικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Άσκησε μάλιστα κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή που σήμερα επικαλείται, ίσχυε και πριν τις εκλογές όταν υπέγραφε τις σχετικές συμβάσεις. «Άκουσα την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει θέση. Είναι μια θετική μετατόπιση. Όμως, αρκεί το ακατανόητο «ναι» που είπαμε πριν τις εκλογές να γίνει σήμερα «παρών». Άκουσα ως άλλοθι το επιχείρημα του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ. Αυτό όμως είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η δύναμη της αριστεράς. Να διορθώνει τα λάθη της και να διαμορφώνει κοινωνική γραμμή υπέρ του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις