Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πατάτες τηγανιτές: Δείτε το εύκολο κόλπο για να μην μαυρίζουν
PLUS

Πατάτες τηγανιτές: Δείτε το εύκολο κόλπο για να μην μαυρίζουν

Πατάτες τηγανιτές: Το τρικ που θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τις πατάτες ώστε να μην μαυρίζουν τόσο εύκολα.

Πατάτες τηγανιτές: Οι πατάτες γνωστές και ως γεώμηλα, είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Η πατάτα είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή. Η μεγάλη δημοτικότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι’ αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας. Το πλεονέκτημα της πατάτας σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά είναι ότι συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με αυτά των υπολοίπων λαχανικών.

Τις αγαπάμε βραστές, ψητές, σε πουρέ και κυρίως τηγανιτές πατάτες, βρίσκουν ως διά μαγείας τη θέση τους σχεδόν σε κάθε πιάτο και τις έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις εποχές του χρόνου. Σε συνδυασμό με την απαλή γεύση και τη γεμάτη υφή τους, δικαιολογημένα οι πατάτες δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας! Βρίσκονται στην κουζίνα σχεδόν κάθε σπιτιού. Είναι από τις αγαπημένες μας τροφές, γιατί πάει με όλα και μπορείς να δημιουργήσεις πολλά και διαφορετικά πιάτα.

Δείτε το βίντεο για τις θερμίδες και τη διατροφική αξία της πατάτας

Πατάτες τηγανιτές: Τι πρέπει να κάνετε αφού τις κόψετε

Μπορεί όμως να αντιμετωπίσουμε κάποια μικρά προβλήματα που όμως λύνονται εύκολα. Για παράδειγμα, συχνά καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Κόβουμε και άλλα υλικά, όπως λαχανικά, κρέας κτλ. Τότε παρατηρούμε ότι οι πατάτες μας από κίτρινες, αρχίζουν να παίρνουν ένα καφέ χρώμα, δηλαδή μαυρίζουν.

Οι πατάτες αρχίζουν να μαυρίζουν από την οξείδωση των ενζύμων όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Μην ανησυχείτε όμως. Υπάρχει ένα μυστικό που θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τις πατάτες και να μην μαυρίζουν τόσο εύκολα. Tο μόνο που έχετε να κάνετε είναι, αφού τις κόψετε να κάνετε ένα πράγμα. Είναι μία από τις αγαπημένες μας τροφές. Είναι ένα φαγητό που πάει με όλα και μπορείς να δημιουργήσεις πολλά και διαφορετικά πιάτα. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσουμε κάποια μικρά προβλήματα που όμως λύνονται εύκολα. Για παράδειγμα, συχνά καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Κόβουμε και άλλα υλικά. Τότε παρατηρούμε ότι οι πατάτες μας από κίτρινες, αρχίζουν να μαυρίζουν.

Πατάτες τηγανιτές: Το μαγικό τρικ που θα σας βοηθήσει να μην μαυρίζουν

Μαυρίζουν εύκολα και γρήγορα όταν εκτεθούν στον αέρα γιατί είναι πλούσιες σε άμυλο. Έτσι, όταν εκτίθενται στο οξυγόνο, δημιουργείται μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, η οποία δίνει μια γκρι ή καφέ απόχρωση στις πατάτες. Είναι βρώσιμες, ωστόσο, δεν είναι ελκυστικές. Υπάρχει όμως μια πολύ απλή μέθοδος για να προστατέψεις τις πατάτες σου.Το μυστικό δεν είναι άλλο από το κρύο νερό.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τις κομμένες πατάτες σου σε ένα μπολ με κρύο νερό και να της αφήσεις μέχρι να τις χρειαστείς. Το κρύο νερό κάνει την διαδικασία της οξείδωσης να επιβραδύνεται. Μάλιστα, μπορείς να τις αφήσεις σε κρύο νερό έως και 24 ώρες. Αν θες να μειώσεις κι άλλο την πιθανότητα να μαυρίσουν, πρόσθεσε οξύ, που επιβραδύνει την διαδικασία. Λίγο λεμόνι ή ξίδι μέσα στο μπολ με το νερό και τις πατάτες θα μειώσει το pH.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις